Afbeelding
Foto: VieCuri

Afblazen fusie heeft geen invloed op nieuwbouw Venray

Algemeen

De afgeblazen fusie tussen de ziekenhuizen VieCuri - met vestigingen in Venlo en Venray- en Laurentius Roermond, heeft geen gevolgen voor de nieuwbouw in Venray. Dat zegt IJsbrand Schouten, bestuurder van het VieCuri Medisch Centrum. “Het heeft geen gevolgen voor het plan dat er al enige tijd ligt en waarover we in goed gesprek zijn met de gemeente.”

Door Henk Baltussen

IJsbrand Schouten: “Er komt een ziekenhuisvoorziening waarin poliklinische functies en diagnostiek (inclusief de nieuw aangeschafte MRI en CT-scanner) worden aangeboden. Ook dialyse krijgt er een plek. Het verschil met het huidige gebouw is dat het OK-complex een poliklinische OK wordt. Daar kunnen kleine ingrepen plaatsvinden. Na zo’n ingreep kunnen de mensen dezelfde dag nog naar huis. Maar er zullen dus geen opnames meer plaatsvinden.”

Volgens Schouten wordt met de nieuwbouw een passend antwoord gegeven op de zorg die voor de omvang van Venray nodig is. "Het is de bedoeling dat we verhuizen naar de locatie bij de Wieënhof. Dat heeft de voorkeur en is ook haalbaar, zo blijkt uit onderzoek samen met de gemeente. Met de gemeente is afgesproken de oude locatie, een mooi stukje Venray, goed achter te laten. Onze nieuwbouwplannen staan los van de fusie en wijzigen niet", benadrukt Schouten die direct na het afblazen van de fusie wethouder Anne Thielen erover inlichtte.

Thielen liet tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 7 juli weten 'ervan uit te gaan dat de plannen van VieCuri in Venray gewoon doorgaan.' Dat ontlokte bij PvdA-fractieleider Henk Bisschops de opmerking dat hij de woorden 'ervan uit te gaan' liever niet had gehoord.

Laurentius
Luc van den Akker, bestuursvoorzitter van Laurentius Roermond, legt in De Limburger uit waarom een fusie met VieCuri geen goed idee is: "In januari sprak ik een delegatie van de Raad van Toezicht. Toen al was duidelijk dat die kritisch was over fusie als enige antwoord op de uitdagingen die we hebben voor de toekomst. Toen ik besloot voor het bestuursvoorzitterschap te gaan (hij is het pas sinds 1 juli, red.) te gaan, wist ik dus dat het beide kanten op kon gaan: fusie of geen fusie. Zelf stond ik er toen neutraal in.”

Inmiddels is ook Van den Akker ervan overtuigd dat de zorg in de regio het beste af is met een zelfstandig Laurentius, dat wel op tal van vlakken als specialistische zorg, spoedzorg en geboortezorg intensief samenwerkt met andere ziekenhuizen. "De zorg is de laatste jaren enorm aan het veranderen. De samenwerking uitbouwen met huisartsen, geestelijke gezondheidszorg, thuiszorg, verpleeghuiszorg heeft absolute prioriteit; dat heeft de coronacrisis eens te meer duidelijk gemaakt. Op het vlak van specialistische zorg zullen we absoluut moeten samenwerken met andere ziekenhuizen, bij voorkeur VieCuri. Maar de vraag is of dat in een fusiemodel moet. De ervaring leert dat een fusieproces dingen voor lange tijd stillegt; dat kunnen we nu niet gebruiken.”

Uit de krant