Afbeelding
Foto: Henk Lammen

Kermis Venray afgelast, wel kinderkermis in centrum

Algemeen

De traditionele zomerkermis in Venray, het grootste evenement in de gemeente, kan dit jaar in verband met de coronacrisis niet doorgaan. Dat heeft het gemeentebestuur donderdagochtend besloten. Er komt wel een kinderkermis in het centrum. Eerder werd al bekend dat de kermissen in de kerkdorpen wel kunnen doorgaan.

“We hebben echt alle mogelijkheden en alternatieven onderzocht, maar met alle wettelijk vereiste maatregelen die we moeten toepassen, zit het er dit jaar helaas niet in”, zegt kermiswethouder Jan Loonen namens het college. “We gunnen het onze inwoners en de kermis is natuurlijk ook voor de exploitanten en onze horeca-ondernemers meer dan welkom. Maar binnen de kaders van de coronamaatregelen is het onmogelijk om de veiligheid en de gezondheid van bezoekers en medewerkers te garanderen. Bovendien zouden de kosten voor de gemeente en dus de gemeenschap onverantwoord hoog zijn.“

Niet in centrum
De kermis in Venray is één van de grootste in Limburg en staat ook landelijk hoog aangeschreven. Het evenement trekt jaarlijks rond de 200.000 bezoekers, die genieten van attracties op vijf pleinen en talloze terrassen in het centrum. Eerder werd al bekend dat de kermis op de gebruikelijke locaties geen haalbare kaart was. Daarop ging de gemeente op zoek naar alternatieven. Daarbij kwam onder meer de locatie Wetteling/Zuidsingel in beeld. Ook deze plek is uiteindelijk afgevallen.

Het besluit van het college is genomen in goed overleg met alle betrokken partijen. De Venrayse horeca, de kermisexploitanten en de gemeenteraad zijn op de hoogte gebracht van het collegebesluit.

Kinderkermis
Het gemeentebestuur gaat ervan uit dat in 2021 de Venrayse kermis weer in zijn volle omvang gehouden kan worden. Helemaal zonder kermis hoeven de Venraynaren het deze zomer niet te stellen. De kinderkermis, al jaren vast onderdeel van de kermis, kan wel gewoon doorgaan. Op het Gouden Leeuwplein en op een klein gedeelte van het Schouwburgplein komen op de reguliere kermisdata (van 31 juli tot en met 5 augustus) maximaal tien attracties. Wethouder Loonen: “We zijn blij dat we onze jongste inwoners, maar ook andere kinderen die hier vakantie vieren, een week kermisvermaak kunnen bieden. Uiteraard moeten kinderen en hun begeleiders ook daar rekening houden met de geldende coronamaatregelen, maar die zijn voor kinderen gelukkig wat soepeler.”

Ook voor de kermissen op de kerkdorpen is er groen licht. Komend weekend is het kermis in Ysselsteyn, een week later in Blitterswijck. De Venrayse horeca werkt aan een alternatief kermisprogramma voor de Venrayse kermisweek.


Uit de krant