Een ijs(wafel) gaat er met deze temperaturen wel in.
Een ijs(wafel) gaat er met deze temperaturen wel in. Foto: Pixabay

Hitteplan van kracht in zeven provincies

Algemeen

Het Nationaal Hitteplan is vanaf woensdagochtend van kracht in zeven provincies. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert inwoners van Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Gelderland, Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht alert te zijn op oververhitting.

Het is warm vandaag. En dat blijft de komende dagen zo. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of terras. Voor anderen is het niet zo fijn en voor groepen kwetsbare mensen brengt het zelfs risico’s met zich mee. Daarom activeert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vanaf 24 juni 2020 het hitteplan. Ook de zonkracht is hoog. Daardoor kan de huid snel verbranden. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken.

De overheid roept mensen op om genoeg te drinken, dunne kleren te dragen, de schaduw op te zoeken en zich goed in te smeren. Ook moeten mensen elkaar goed in de gaten houden, want de hitte kan gevaarlijk zijn voor 'ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement'.   

Volgens het KNMI kan het vandaag tussen de 26 graden en meer dan 32 graden worden. Het warme weer lijkt de hele week aan te houden, in de kustprovincies lijkt het minder lang te duren. 

Voor meer informatie: 

https://www.rivm.nl/nieuws/hitteplan-actief-delen-nederland

Uit de krant