Kunstwerk van grafsteen naar oorlogsmuseum | Peel en Maas - Al het nieuws uit Venray en omgeving
Logo peelenmaasvenray.nl
Het kunstwerk, gemaakt van grafsteen: Geketend.
Het kunstwerk, gemaakt van grafsteen: Geketend. (Foto: Persfoto)

Kunstwerk van grafsteen naar oorlogsmuseum

"Zijn levenswerk", noemt de 80-jarige Overloonse kunstenaar Adriaan van Rossen het kunstwerk waaraan hij zes maanden met bezieling heeft gewerkt. De creatie krijgt woensdag 10 juni een prominente plek in Oorlogsmuseum Overloon. Dat is niet zonder reden. 

Negen jaar geleden werd de beeldhouwclub waar Van Rossen toentertijd deel van uitmaakte, benaderd door de beheerders van de begraafplaats in Overloon. Zes grafstenen van zes priesters werden vervangen door nieuwe kruizen. De oude zouden worden weggegooid en men wilde toch liever dat ze een tweede leven zouden krijgen. Ruim negen jaar later heeft Van Rossen van een deel van een van deze kruizen het kunstwerk Geketend gerealiseerd.

Het object bestaat uit achttien elementen, die alle uit één stuk (graf)steen zijn gemaakt. Het geheel bestaat uit een geketende hand met daaraan een ketting met zestien schakels en een gewicht aan het einde. Vandaar de naam ‘geketend’. De creatie is alleen al qua naam en vormgeving passend binnen de collectie van Oorlogsmuseum Overloon. ‘Geketend’, een begrip dat tijdens de Tweede Wereldoorlog voor veel mensen letterlijk of figuurlijk gold. Daarnaast is het mooi om een werk te laten zien van een talentvolle kunstenaar uit de directe omgeving van het museum, iemand die zelf ook nog eens De Tweede Wereldoorlog meemaakte.

De Franse kalksteen woog bij aanvang van het project ruim 100 kilo en was ongeveer 70 cm groot, daarvan is nu nog een kunstwerk over van 11 kilo, maar gek genoeg wel van 180 cm groot.

Woensdagochtend omstreeks 11.00 uur zal het object een plek krijgen in het museum, onder toeziend oog van Van Rossen. Het kunstwerk is door de trotse Van Rossen geschonken aan het museum. Al 47 jaar woont hij samen met zijn vrouw in Overloon en nu wordt zijn creatie voor vele mensen tentoongesteld op een plek waar het erg goed tot zijn recht komt.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten