Afbeelding
Foto: pixabay

Basisscholen vanaf 11 mei weer open

Algemeen Coronavirus

Minister-president Mark Rutte maakte dinsdagavond bekend dat de basisscholen vanaf 11 mei weer open mogen. De openstelling werd door het Outbreak Management Team (OMT) al geadviseerd. Het openen van de basisscholen is niet zonder risico, want volgens het OMT wordt nog niet aan alle voorwaarden voldaan om de maatregelen te versoepelen.

"We staan op het begin van een nieuwe fase. Het prille begin van de weg terug", vertelde Rutte tijdens de persconferentie. Rutte vatte het geheel samen in vijf speerpunten.

Niet alleen de leerlingen van de basisschool kunnen weer aan de slag ook het speciaal onderwijs en de kinderopvang kunnen weer open. De openstelling van de scholen is onder strikte voorwaarden. Leerlingen zouden om en om les kunnen krijgen, de ene dag de ene helft, de andere dag de andere helft van de klas.

Sport
Kinderen in de leeftijd tot en met twaalf jaar mogen weer gaan sporten en trainen in teamverband. Het spelen van wedstrijden blijft verboden. Jongeren tot en met achttien jaar mogen ook weer meer gaan sporten, mits de anderhalve meter afstand gehouden wordt. Ouders mogen niet langs de lijn staan van de sportactiviteiten.

Evenementen
Evenementen gaan niet door tot 1 september. De maatregel is met drie maanden verlengd, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Er gaat dus een streep door onder meer Jera On Air, de Nijmeegse Vierdaagse, Pinkpop en De Zwarte Cross. Ook is er geen eredivisievoetbal tot 1 september.

Kappers
Daarnaast zei Rutte dat kapsalons, schoonheidssalons en andere zaken de komende tijd gesloten blijven. Ook blijft het bezoeken van verzorgingstehuizen verboden.

Basisregels
Ook de basisregels blijven de komende weken van kracht. Afstand houden en thuis werken staan centraal. "Elke versoepeling vraagt om nog meer geduld van iedereen. Hou vol, doe het voor elkaar. We moeten elkaar helpen. Dit is de enige manier om vervolgstappen te zetten."

Alle maatregelen die niet zijn benoemd zijn verlengd tot 20 mei. In de week voor 20 mei vindt er opnieuw een beslismoment plaats.


Uit de krant