Vincent van Gogh, VVgI.
Vincent van Gogh, VVgI. Foto: Han Siebers

Corona-afdeling bij Vincent van Gogh

Algemeen Coronavirus

Bij Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg is sinds maandag 23 maart een speciale afdeling ingericht voor coronapatiënten. De afdeling met twaalf bedden is nog niet in gebruik, maar kan volgens directeur Sander Wigchert binnen twaalf uur operationeel zijn. "Het was een flinke logistieke onderneming om deze afdeling in te richten er moest een complete afdeling voor vrijgemaakt worden."

Toch werd de afdeling snel in gereedheid gebracht. "We hebben op vrijdag 20 maart besloten dat we de corona-afdeling zouden opzetten en nog geen 72 uur later was de afdeling gereed. Dat vind ik echt bewonderenswaardig." De corona-afdeling is bedoeld voor mensen die klinisch zijn opgenomen bij Vincent van Gogh. Mocht het noodzakelijk zijn dat de afdeling wordt ingezet, dan wordt er gebruikgemaakt van cohortverpleging. Dat wil zeggen dat de zieke bewoners worden gescheiden van de niet-zieken, door ze op een aparte afdeling te verplegen. "Daarnaast wordt het verzorgend personeel niet uitgewisseld tussen zieke en gezonde bewoners. Een vaste groep van onze medewerkers gaat dan de zieke bewoners behandelen op de aparte afdeling."

Het personeel dat eventueel gaat werken op de corona-afdeling heeft zich vrijwillig aangemeld. "We hebben aan ons personeel gevraagd wie er op deze speciale afdeling wil werken en het rooster was heel snel rond. Iedereen staat voor elkaar klaar in deze moeilijke tijd. Dat vind ik toch wel erg bijzonder." Bij Vincent van Gogh wordt hard gewerkt om een grote uitbraak van het coronavirus zo lang mogelijk buiten de deur te houden. Toch is dat volgens Wigchert een moeilijke opgave. "We kunnen niet iedereen binnen de muren van Vincent van Gogh houden. We hebben veel cliënten onder behandeling die op vrijwillige basis bij ons verblijven. Als zij even de deur uitlopen, dan kunnen we daar weinig aan doen. We proberen het risico uiteraard zo laag mogelijk de houden."

Uit de krant