De meeste van de ruim tweehonderd vakantiehuisjes op het Roekenbosch worden over twee maanden bewoond door 750 asielzoekers.
De meeste van de ruim tweehonderd vakantiehuisjes op het Roekenbosch worden over twee maanden bewoond door 750 asielzoekers. Foto: archief Peel en Maas

College ziet nieuw azc niet zitten

Algemeen

De gemeente Venray zit niet te wachten op een nieuw asielzoekerscentrum (azc). Dat blijkt uit een brief het die college van burgemeester en wethouders heeft gestuurd aan de regionale regietafel vluchtelingen van provincie Limburg. Venray was gevraagd op zoek te gaan naar locaties voor extra asielopvang.

Een hernieuwd azc op het Roekenbosch in Blitterswijck is volgende gemeente geen optie. 'De plannen voor de locatie van het voormalige AZC in Blitterswijck zijn inmiddels zodanig dat een hernieuwde vestiging van een AZC op deze locatie niet meer mogelijk is. Een eerste quickscan binnen onze gemeentegrenzen leverde ook geen geschikte andere locaties op', schrijft het college.

Het college van B en W haalt ook de gedane investeringen uit 2015 aan in de brief. 'Deze inspanningen hebben ertoe geleid dat op vakantiepark Roekenbosch met ingang van 2016 een tijdelijk azc is gevestigd. De gemeente heeft daarbij kosten noch moeite gespaard om het azc te realiseren.' Toen het asielzoekerscentrum na ruim een jaar weer verdween, was de teleurstelling bij het gemeentebestuur ook groot. 

'Alle investeringen van de gemeente Venray in het azc Blitterswijck, in het dorp Blitterswijck en de omwonenden van het azc, de openbare verlichting rondom het azc, het onderwijs aan de kinderen die het azc bezochten, het sportpark en straatcoaches die er tezamen toe hadden geleid dat het azc Blitterswijck tot het beste azc van Nederland was uitgegroeid werden door het besluit van het COA tot sluiting teniet gedaan.'

Ook de sluiting zelf vroeg van de gemeente extra inzet om tot een goede ontmanteling te komen. Tot op de dag van vandaag is deze ontmanteling met het COA nog niet naar volle tevredenheid van de gemeente afgerond.

Uit de krant