Alle openbare bibliotheken in Nederland zijn gesloten tot en met maandag 6 april.
Alle openbare bibliotheken in Nederland zijn gesloten tot en met maandag 6 april.

Alle openbare bibliotheken gesloten vanwege corona

Algemeen Coronavirus

Alle openbare bibliotheken in Nederland zijn gesloten tot maandag 6 april. De bibliotheken geven hiermee gehoor aan de oproep van de rijksoverheid om voor het tegengaan van een verdere verspreiding van het coronavirus sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. Was tot dit weekend nog een aantal bibliotheken geopend, na het opschalen van de maatregelen houden ook alle Limburgse vestigingen hun deuren dicht.

'Het is een ingrijpend besluit, maar de veiligheid en gezondheid van medewerkers, vrijwilligers en bezoekers staan voorop', zo melden de bibliotheken in een gezamenlijk persbericht. Bibliotheekleden kunnen de komende drie weken gratis gebruik blijven maken van de online diensten van de bibliotheek, zoals het lenen van e-books en luisterboeken. Aan de online bibliotheek (www.onlinebibliotheek.nl ) is bovendien een extra reeks luisterboeken toegevoegd, die ook voor niet-leden beschikbaar zijn. De verschillende bibliotheken bekijken verder hoe ze een alternatieve dienstverlening kunnen aanbieden. Zo is de bibliotheek BiblioNu van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur zowel telefonisch als per mail bereikbaar voor vragen in dit kader. Tips voor kinderen zijn te vinden op www.jeugdbibliotheek.nl.

Klanten worden verwezen naar de website van hun eigen bibliotheek voor vragen, bijvoorbeeld rondom het terugbrengen en verlengen van boeken (voor Biblionu www.biblionu.nl). Er wordt geprobeerd de geleende boeken standaard te verlengen. In ieder geval rekenen de bibliotheken in de periode tot en met 6 april geen telaat-gelden. De Limburgse bibliotheken Bibliotheek Venlo, Bibliorura, de Bibliotheek Maas en Peel, Bibliocenter en BiblioNu hopen dat ze vanaf 7 april weer bezoekers mogen verwelkomen.

Uit de krant