Frans en Wim van Schayik met René Poels bij de verzameling van Reinier Thiesen.
Frans en Wim van Schayik met René Poels bij de verzameling van Reinier Thiesen. Persfoto

Collectie Stille Nacht, Heilige Nacht officieel overgedragen

Algemeen

De unieke verzameling van dragers van het lied Stille Nacht, Heilige Nacht van Meerlonaar Reinier Thiesen is woensdag officieel overgedragen aan het Museum voor Nostalgie en Techniek in Langenboom. Thiesen, die onlangs is overleden, verzamelde zijn leven lang meer dan 6000 dragers van dit wereldberoemde kerstlied. Toen hij enkele jaren geleden ziek werd, beloofde zijn neef René Poels om een onderdak te vinden voor ’s werelds grootste verzameling.

Poels heeft het afgelopen jaar vele musea bezocht en de verzameling aangeboden. Na een oproep via de media en Facebook en een tv-uitzending bij Hart van Nederland kwamen uit diverse landen reacties en toonden mensen interesse in delen van de collectie. Ook zijn er contacten geweest in Oostenrijk met het Stille Nacht Gesellschaft in Oberndorf (het dorp waar het lied is geboren, red.) en met het Heimat- en Museumverein Fügen in Fügen.

Poels kwam tevens in contact met Wim en Frans van Schayik van het grote Museum voor Nostalgie en Techniek in Langenboom (Nrd-Brabant). Toen de directie van het museum in Meerlo poolshoogte kwam nemen, was de kogel snel door de kerk. “Deze verzameling past uitstekend in ons museum”, aldus museumoprichter Wim van Schayik. De duizenden lp’s, cd's, dvd’s, cassettes, videobanden en boeken e.d. zijn inmiddels ingeruimd in de originele rekken  in het museum in Langenboom. Inclusief een zeer oude wasrol en speeldoosjes met daarop het wereldberoemde lied. Het museum in Langenboom gaat na de winterstop weer open, vanaf 1 april. Vanaf dat moment kunnen groepen zich melden voor een bezoek.

Uit de krant