Sociotherapeut Anja speelt mee in Samenleven, het theaterstuk dat Jos Spijkers schreef en regisseert voor de Rooyse Wissel.
Sociotherapeut Anja speelt mee in Samenleven, het theaterstuk dat Jos Spijkers schreef en regisseert voor de Rooyse Wissel. Foto: eigen foto

Tbs-theater: uniek in Nederland

Algemeen

De theatervoorstelling Samenleven die in maart twaalf keer in de Rooyse Wissel wordt opgevoerd, is een uniciteit. In elk geval in Nederland. Nooit eerder traden tbs-patiënten, behandelaars en omwonenden van een tbs-kliniek samen op in een toneelgezelschap. Vijf jaar terug werd het stuk Van kwaad tot erger opgevoerd in de Oostrumse kliniek, met rollen voor tbs'ers en sociotherapeuten. Ook toen al een primeur in Nederland. Door omwonenden aan de speellijst toe te voegen gaat Jos Spijkers, regisseur en scriptschrijver, een stap verder. "Ik ben geen therapeut, maar daag mensen uit."

In een tot repetitieruimte omgetoverde vergaderzaal laten de 57-jarige Spijkers en sociotherapeut Anja hun licht schijnen over Samenleven. Het stuk laat het publiek een confronterend beeld zien tussen de samenleving en een tbs-kliniek. Het fascinerende aan Samenleven is dat Spijkers de partijen die in de 'echte wereld' doorgaans lijnrecht tegenover elkaar staan, in al hun kwetsbaarheden bijeenbrengt op het toneel. Toneel is een wat groot woord in dit verband. De sportzaal fungeert als speelruimte waar het publiek omheen zit gegroepeerd. Gelijk een boksring. Die setting maakt de spelers nog kwetsbaarder.

De kijker zal direct rechtop zitten bij de openingsscène, voorspelt Anja. "Het begint met een woordenwisseling waarbij een omwonende als speler roept: 'Hoezo, jij met verlof, ik kan niet op vakantie.' De vijandige opstelling is voor het publiek én de spelers confronterend. Ze moeten soms heftige teksten leren. Sommigen slapen er niet van."

Voor gratis toegangskaarten voor de twaalf voorstellingen van Samenleven en meer info: theater.derooysewissel.nl. Lees de volledige artikel over het theaterstuk in de tbs-kliniek in Peel en Maas van donderdag 27 februari. Het volledige artikel is exclusief voor onze abonnees hier te vinden in de digitale editie.

Uit de krant