BiblioNu is de locatie voor het eerste Dialoogcafé on tour op woensdag 22 januari.
BiblioNu is de locatie voor het eerste Dialoogcafé on tour op woensdag 22 januari. Archief Peel en Maas

Dialoogcafé on Tour naar BiblioNu

Algemeen

Het Dialoogcafé van Venray in Dialoog gaat het komende jaar zo nu en dan on tour. Naast de dialoogtafels in Proeflokaal Goesting, vinden de dialooggesprekken ook plaats op andere locaties. Het eerste Dialoogcafé on Tour van 2020 is op woensdag 22 januari van 19.30 – 21.30 uur bij BiblioNu aan de Merseloseweg 59. Het thema: de toekomst van de bibliotheek.

De hedendaagse bibliotheek is meer dan een uitleenorganisatie met een grote verzameling van boeken. In haar transitie naar een maatschappelijk-educatieve bibliotheek doet de bibliotheek meer, maar wat is dat dan? De bibliotheek vindt dat zij een bijdrage kan leveren aan het aanpakken van laaggeletterdheid, het bevorderen van leesplezier en aan het bevorderen van de maatschappelijke participatie. Is dit de toekomst van de bibliotheek? En draagt dat bij aan de behoeften en verwachtingen van burgers en politiek?

Of zijn er nog andere toekomstbeelden mogelijk? Aan welke andere voorbeelden kan de bibliotheek zich spiegelen? Vanuit dat perspectief is het de vraag in hoeverre een bibliotheek gerund kan worden vanuit burgerinitiatieven zoals de Leeszaal Rotterdam West. Is het verstandig om alleen met vrijwilligers te werken? Wat blijft er dan nog over van de professionaliteit die het bibliotheekvak met zich meebrengt?

De dialoog wordt geleid door een getrainde gespreksleider van Venray in Dialoog. Daarnaast neemt een tafelheer/-dame van BiblioNu plaats aan tafel. Deelname is gratis. Koffie en thee worden aangeboden door BiblioNu. Er kunnen maximaal acht personen deelnemen. Daarom graag aanmelden via info@venrayindialoog.nl. De aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

Uit de krant