Rode wouw.
Rode wouw. Persfoto

Lezing (roof)vogeltrek in Europa

Algemeen

Vogelvereniging Venray houdt op maandag 16 december om 20.00 uur de lezing (Roof)vogeltrek in Europa in café Back In Time aan de Monseigneur Hanssenstraat 29 in Oostrum.

Elk najaar vliegen miljoenen trekvogels van hun broedgebieden naar hun winterverblijven. Gigantische aantallen die op tactische plaatsen worden opgewacht door vogelaars die nauwkeurig de soorten en aantallen in kaart brengen. Het zogenaamde trektellen begint steeds populairder te worden en alleen al in Nederland is het afgelopen jaar op ruim 200 plaatsen een of meerdere dagen geteld. De bekendste Nederlandse posten zijn te vinden in Arcen (post de Hamert), Lopik (de Horde), Losser (Oelemars), Den Haag (de Vulkaan), Koningsbosch (Aan de Majoor) en Breskens. In de directe omgeving zijn Strabrechtse Heide, Mariapeel en Groote Peel bekende punten.

De Vogelwerkgroep 't Hokske Horst-Sevenum bemant vanaf augustus tot in november de post in de Mariapeel en spreker Jan Peeters is lid van deze vogelwerkgroep en actief op deze post. Het tellen blijft niet beperkt tot Nederland, want 't Hokske is in september 2011 met vijftien personen naar Falsterbo in Zweden getogen om daar de trekvogels de oversteek te zien maken van Scandinavië naar het Europese vasteland in Denemarken. Jan Peeters gaat de aanwezigen tijdens deze bijeenkomst deelgenoot maken van zijn ervaringen. Alle belangstellenden zijn welkom en de entree is gratis.

Uit de krant