Het gemeentehuis in Venray wordt vanaf begin volgend jaar helemaal verlicht met ledlampen
Het gemeentehuis in Venray wordt vanaf begin volgend jaar helemaal verlicht met ledlampen Archieffoto Peel en Maas

Gemeentehuis Venray over op ledverlichting

Algemeen

Het gemeentehuis in Venray wordt vanaf begin volgend jaar helemaal verlicht met ledlampen. Dat stellen burgemeester en wethouders voor.  Overstappen op ledverlichting vraagt een investering van ruim 300.000 euro, de verwachte besparing loopt op tot 1 miljoen.

Met ledverlichting bespaart de gemeente tot wel 15 procent op het gehele stroomgebruik van het gemeentehuis. De ledverlichting is niet alleen energiezuinig, maar heeft ook een lange levensduur. Op termijn nemen de besparingen daardoor nog verder toe.  Inzetten op energie- en CO-2 reductie heeft een belangrijke plek in het collegeprogramma.

Het vervangen van de huidige verlichting door ledverlichting draagt bij aan verdere verduurzaming. Eerder bespaarde  de gemeente  al energie door het instellen van tijdklokken en de instellingen van close-in boilers en printers aan te passen, maar deze stap zet meteen veel meer zoden aan de dijk. Met de aanschaf van energiezuinige ledverlichting heeft de gemeente voorlopig geen omkijken naar de binnenverlichting. Omdat de ledverlichting een gegarandeerde levensduur heeft van 21 jaar loopt de totaalbesparing over deze termijn op tot maar liefst 1 miljoen euro. Daarmee wordt de initiële investering van 304.500 euro dan ook in ruime mate overstegen.

De gemeenteraad behandelt dit voorstel op 17 december 2019.

Uit de krant