Hugh Jansman vertelt op maandag 18 november over natuurbeheer en beleving – ervaringen met wolven en hoefdieren.
Hugh Jansman vertelt op maandag 18 november over natuurbeheer en beleving – ervaringen met wolven en hoefdieren. Eigen foto

Lezing ervaringen met wolven en hoefdieren

Algemeen

IVN Geijsteren-Venray houdt op maandag 18 november een lezing over natuurbeheer en beleving – ervaringen met wolven en hoefdieren. De lezing start om 20.00 uur in zaal De Kemphaan, Kennedyplein 1 in Venray, en wordt verzorgd door Hugh Jansman. De lezing is gratis voor leden van IVN-Geijsteren-Venray. Niet-leden betalen een bijdrage van 5 euro.

Hugh Jansman werkt sinds 1999 als dierecoloog bij Alterra-Wageningen UR. Zijn expertise is het weer vitaal krijgen van bedreigde dierpopulaties. Belangrijke projecten waarin hij heeft meegewerkt zijn onder meer de herintroductie van de otter, behoud van het korhoen, duurzaam beheer van hoefdieren en hoe als maatschappij om te gaan met de terugkeer van de wolf. Hierover publiceer hij regelmatig in internationale tijdschriften en spreekt hij op congressen.

Rode draad in de lezing is de veerkracht van de natuur en daarnaast het spannende werkveld in onze steeds drukker wordende wereld: hoe als diersoort te overleven in een sterk door mensen gedomineerde leefomgeving?

Nog niet zo heel lang leidde de sterfte van wilde dieren in de Oostvaarderplassen tot een heftige maatschappelijke discussie. Nu de media-aandacht wegebt, blijft er een aantal prangende vragen liggen voor wildbeheer en natuurbeleid in de Oostvaarderplassen (paarden), maar ook op de Veluwe (edelherten, zwijnen) en wellicht nog in andere gebieden in Nederland.

Hugh Jansman vertelt in zijn lezing onder meer over ecologie, wolven en edelherten. Het beheer van herten en de dilemma's die er maatschappelijk bij wolf en hert spelen. In het tweede deel van de lezing gaat Jansman in op: beleving van natuur: wat is natuur? wat is dierenwelzijn? Hoe vervreemd zijn we van natuur- en natuurlijke processen (onder meer paarden, varkens en hun wilde voorouders)? Welke psychologische processen en waarden spelen een rol bij onze standpunten en beleving?
 

Uit de krant