Maik & Kyra:
Maik & Kyra: "Carnaval is het mooiste seizoen van het jaar." Foto: Henk Lammen

Vlinders met carnaval (fotoalbum en video)

Algemeen Fotoalbums Video

Venray | De eerste vier liedjes van het liedjesfestival van vastelaovesvereniging De Piëlhaas in Venray worden dit jaar niet meer uitgebracht op een cd. Traditiegetrouw doken de artiesten afgelopen weekend wel de muziekstudio van Marlstone Records in om hun winnende nummers in te zingen. Peel en Maas ging mee en brengt deze en volgende week een vierluik met Verrékkes Moj, Maik & Kyra, Koen & Ankie en Loss. Deze week de nummers een en twee: Verrékkes Moj en Maik & Kyra.

Door Henk Lammen

Het liedjesfestival in Venray was dit jaar een feest van de nieuwkomers. Het viertal Verrékkes Moj en de duo's Maik & Kyra, Koen & Ankie en Loss sloegen genadeloos toe tijdens de finale van een van de jaarlijkse hoogtepunten van vastelaovesvereniging De Piëlhaas. Een maand na dato is het duo Maik & Kyra nog steeds verrast over de podiumplaats met hun nummer Vlinders. "Om als nieuwkomers mee te doen, was op zich al prachtig. Het was een fantastische avond en als je aan het einde op een tweede plek staat, is dat helemaal vet. Ongelooflijk vet! Dat hadden we nooit verwacht."

De 20-jarige Kyra Zegers woont in Wanssum bij haar ouders en werkt op de afdeling kidsclub en entertainment op een vakantiepark in America. Maik van den Broek, 23 jaar oud, woont in Oostrum. Hij werkt bij de afdeling sport- en entertainment van een vakantiepark. Beiden hebben een relatie. "Nee, niet met elkaar", lacht Kyra. Hun werk in het vakantiepark was de voedingsbodem, waar hun eerste gezamenlijke vastelaovesproductie vorm kreeg. Kyra: "We begonnen met het maken van een eigen nummer in een bungalow op Het Meerdal. Beiden wilden we een vrolijk nummer, maar het moest wel een verhaal hebben. Verder vonden we het mooi als er een singer/songwriter sfeertje inzat, maar het refrein moest ook erg vrolijk en blij zijn en een echt vastelaovessfeertje hebben." Maik vult aan: "Zo kwam het verhaal over seizoenen ter sprake. De vastelaovend, met alles wat daarbij komt kijken, vinden wij het mooiste seizoen van het jaar. Tijdens het schrijven kwamen er verschillende dingen uit voort, waaronder een vlinder. Onze vlinder houdt overzicht over wat er gebeurt en omschrijft ook de vlinders die je voelt tijdens de vastelaovend." Als collega's van elkaar hadden ze onafhankelijk van elkaar een gezamenlijke droom. "We wilden allebei ooit een keer een carnavalsnummer maken. Uiteindelijk zijn we bij elkaar uitgekomen en hebben met Vlinder onze droom verwezenlijkt", zegt Kyra niet zonder trots.

'We zijn nu al trots'

De opnamen bij Marlstone Records was al een van de eerste hoogtepunten. Beiden werkzaam in het entertainmentvak waren tijdens de opnamen kritisch, ook naar elkaar toe. Het eindproduct stond centraal tijdens de sessie in de Zuid-Limburgse muziekstudio. Tot in de perfectie. Aan het einde van de opnamen werden ruwe versies van de vier nummers in het bijzijn van de artiesten en de leden van de Kemissie Liedje van De Piëlhaas beluisterd "We hebben genoten van de opnamen en zijn ervan overtuigd dat het uiteindelijk een tof nummer is geworden. Er is dit jaar geen cd meer, maar alle liedjes komen online bij verschillende streamingsdiensten. Tof om te zeggen toch? Dat je liedje op Spotify staat? Daarnaast krijgen we ook een eigen videoclip, die is nog in de maak. We zijn nu al trots op het eindresultaat."

'Carnaval is een groot feest'

De nummers een tot en met vier van het Venrayse liedjesfestival zijn ingeschreven voor het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK). Met zestig nummers en drie halve finales is het ieder jaar een zenuwslopende afvalrace voor een finaleplek. Het duo Maik & Kyra maakt zich niet druk over de klassering. "Weet je", zegt Maik, "Het zou natuurlijk heel tof zijn als we in de halve finale zouden komen, maar het is al lekker genoeg om de komende tijd te mogen optreden. Met een nummer dat door ons is gemaakt. Dat is al een beloning op zich." De hectiek die hen de komende maanden ongetwijfeld te wachten staat, laten zij langs zich glijden. Het is vooral een kwestie van gaan genieten. Beaamt Kyra ook. "We kijken erg uit naar alles wat nog komen gaat, zijn mega enthousiast en hopelijk zijn alle vastelaovesvierders dat ook over ons nummer." Maik & Kyra zijn onder andere aanwezig bij de Hazepaeper, de prinsenproclematie, Circus Mök en natuurlijk de Roetsj en het Iensjekke. De beleving van carnaval is met de paplepel ingegoten. "Ieder jaar is het weer een groot feest. Ook nu gaan we weer knallen en lekker genieten van het samen zijn en vieren van de vastelaovend. Dat is het leukste. Met elkaar, met bekenden en onbekenden zingen, vieren, lachen en genieten en dat alle dagen lang!"

Lees ook het verhaal van Verrekkes Moj.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant