Afbeelding
Archieffoto

Venrayse begroting op aparte website

Algemeen

De financiën van de gemeente Venray zijn voortaan voor iedereen een open boek. De complete begroting 2020 is online te raadplegen op de website venray.begroting-2020.nl. Interessant voor professionals en raadsleden, maar ook voor de inwoner die bijvoorbeeld wil weten hoeveel de gemeente uitgeeft aan subsidies of hoeveel de afvalstoffenheffing aan inkomsten oplevert.

De belangrijke financiële documenten, zoals de begroting en de jaarrekening, zijn natuurlijk altijd al openbaar. Van de begroting wordt sinds enkele jaren bovendien een publieksvriendelijke versie gemaakt, de begroting in één oogopslag. Maar nu zijn deze documenten met een paar muisklikken te raadplegen. Wie alleen op zoek is naar de hoofdlijnen kan de begroting in een oogopslag raadplegen, maar de website biedt ook gelegenheid om dieper in de stukken te duiken.

De website is een zichtbare stap in een proces van digitalisering waaraan de financiële mensen in het gemeentehuis al langere tijd werken. Het opstellen van begrotingen en jaarrekeningen kost veel tijd. Het hele proces digitaal maken, scheelt tijd en maakt het eenvoudiger om aanpassingen te doen.  "Dat is natuurlijk fijn voor de betrokken collega's", zegt wethouder Martijn van der Putten. "Maar minstens zo belangrijk is dat iedere inwoner van Venray de stukken gemakkelijk kan inzien. We willen daarmee ook de dialoog met de inwoners over de financiële afwegingen van de gemeente een zetje geven. Het blijft dan ook niet bij de begroting op de website. Ook de jaarrekening en de tussentijdse bestuursrapportages (Beraps) zijn in de nabije toekomst online te raadplegen."

Uit de krant