Foto: De bewoners van de Draalstraat, nu de Poststraat, kregen een aantal dodelijke treffers te verwerken bij het bombardement van 12 oktober 1944.
Foto: De bewoners van de Draalstraat, nu de Poststraat, kregen een aantal dodelijke treffers te verwerken bij het bombardement van 12 oktober 1944. Foto: Gemeentearchief, collectie Hoedemakers.

Presentatie Venrays Verleden deel 9

Algemeen

Op vrijdagmiddag 8 november 2019 om 14.00 uur start in de Grote Kerk het project Een hemels prentenboek, dat de oude gewelfbeschilderingen onder de aandacht brengt. Die verdwenen in 1944 bij de verwoesting van de kerk bij de bevrijding.

Bij deze gelegenheid wordt het themanummer over de Tweede Wereldoorlog uit de serie Venrays Verleden ten doop gehouden. Het Historisch Platform Venray tekent net als bij de eerdere edities voor de uitgave van dit boek. In vijftien hoofdstukken beschrijven net zo veel auteurs allerlei aspecten uit de periode 1940-1945, die betrekking hebben op Venray. Denk aan wat er in de gestichten gebeurde, herinneringen aan het dagelijks leven in de oorlogstijd, gevangennemingen en deportaties, zoeklichten en Wehrmachthuisjes, de pilotenhulp, gesneuvelde Venrayse en Engelse soldaten, het gebruikte wapentuig, de bevrijding met beschietingen en bombardementen, de verwoestingen en de evacuatie.

Uitvoerige aandacht is er voor de ravage in de kerk. Een indrukwekkend onderzoek naar het aantal burgerslachtoffers besluit het nieuwe boek. Uiteraard is veel aandacht besteed aan de illustraties. De schrijvers zijn erin geslaagd om ook een aantal oorspronkelijke foto's te vinden. Na de presentatie is het boek in het torenportaal en bij de plaatselijke boekhandel voor 15 euro te koop.

Na een korte pauze gaan in de kerk de projectoren aan en start het project Het Hemels Prentenboek, waarin foto's van de in 1944 verloren geraakte gewelfbeschilderingen getoond worden. De lezer krijgt een indruk van wat verdwenen is, getoond op foto's van 2x3 meter, uitgelegd door een aantal gelegenheidsgidsen en ondersteund met allerlei beeldmateriaal over de kerk en haar omgeving voor, tijdens en na de oorlog. De Grote Kerk is daarvoor op 8 november geopend tot 17.30 uur. Ook op 9 en 10 november is het Hemels Prentenboek in de kerk te bezichtigen van 14.30 tot 17.30 uur. 

Uit de krant