Paddenstoelenwandeling IVN Geijsteren-Venray op 27 oktober.
Paddenstoelenwandeling IVN Geijsteren-Venray op 27 oktober. Foto: IVN

Wandeling met thema paddenstoelen

Algemeen

 IVN Geijsteren-Venray houdt op zondag 27 oktober op Landgoed Geijsteren een wandeling met als thema paddenstoelen.

De wandeling start om 10.00 uur bij de parkeerplaats van de voormalige voetbalvelden aan de Oostrumseweg 43 in Geijsteren. Deelname is gratis. Het is raadzaam een spiegeltje mee te brengen zodat tijdens de wandeling de onderkant van de paddenstoelen kan worden bekeken.

Hoewel er praktisch het hele jaar door wel paddenstoelen voorkomen, is de herfst natuurlijk de beste tijd om ze te bekijken. Paddenstoelen blijven voor jong en oud tot de verbeelding spreken, die kleine wondertjes van moeder natuur. Paddenstoelen, zwammen, schimmels, allemaal hetzelfde? Of zijn er verschillen? Paddenstoelen zijn de 'vruchten' van de 'plant' die onder grond, in een boom of op een dode tak zit. De paddenstoel moet sporen maken en ervoor zorgen dat de wind ze mee kan nemen naar een andere plek. De rol van de paddenstoelen in het ecosysteem is van groot belang. Het is elk jaar weer een verrassing welke soorten zich laten zien en wanneer.

Als het in de week voor de wandeling veel regent, zijn er veel paddenstoelen te vinden. De gidsen helpen de bijzondere paddenstoelen te vinden en praten de deelnemers bij over de verschijningsvormen en de rol van schimmels in de natuur.

Uit de krant