Het was de eerste keer dat het kwartet van Verrékkes Moj deelnam aan het festival.
Het was de eerste keer dat het kwartet van Verrékkes Moj deelnam aan het festival. Foto: Hoedemaekers Venray

Verrékkes Moj wint liedjesfestival (video)

Algemeen Video

Venray | Verrékkes Moj heeft zaterdagavond het liedjesfestival van vastelaovesvereniging De Piëlhaas gewonnen. Jonas Coppus, Sija Mooren, Klaas Manders en Sanne van Kessel eindigden met hun liedje De Wéreld op de kop voor Maik & Kyra (tweede), Koen & Ankie (derde) en Loss (vierde).

Het was de eerste keer dat Verrékkes Moj, twee keer winnaar van het Tiener Vastelaovesleedjes Konkoer (TVK), deelnam aan de finale van het liedjesfestival. De groep reageerde dolenthousiast nadat bekend was geworden dat zij het liedjesfestival hadden gewonnen. "We zijn echt superblij en hadden dit absoluut niet verwacht", aldus Sija Mooren. Ook Jonas Coppus was door het dolle heen: "Ik dacht: we gaan gewoon plezier maken en kijken wel wat er gebeurt. We hadden natuurlijk wel gehoopt bovenin te eindigen, maar het is echt te gek dat we eerste zijn geworden." Coppus verklaart hoe het lied tot stand is gekomen: "We zijn met z'n allen om tafel gaan zitten en zijn gaan brainstormen over wat wij belangrijk vinden aan het carnaval. Daar is dit nummer uitgekomen."

Wat dit jaar nieuws is, is het feit dat de eerste vier liedjes niet meer worden uitgebracht op een cd. "De liedjes van de top vier worden wel opgenomen in de studio, dat verandert niet", vertelt Paul Rutten, voorzitter van de commissie Liedje. "We brengen het lied echter uit via de digitale kanalen. Zo worden de nummers aangeboden op streamingsdiensten en wordt het lied met clip online gezet op het kanaal van de Piëlhaas op YouTube. Op die manier kan iedereen erbij." Rutten keek tevreden terug op de avond en het niveau van de liedjes: "We hebben een aantal nieuwe en jonge artiesten, dat is ontzettend mooi om te zien. Naast Verrékkes Moj zijn er nog enkele andere nieuwe duo's die zich helemaal hebben gestort op het avontuur binnen het liedjesfestival van De Piëlhaas. Daar ben ik als voorzitter en zijn wij als commissie Liedje heel erg trots op." Het was absoluut geen uitgemaakte zaak dat Verrékkes Moj er met de overwinning vandoor ging, weet Rutten. "Je hebt weleens jaren dat er ergens een tweedeling optreedt en je van tevoren wel weet welke kan het opgaat, maar dit jaar was het niveau echt ontzettend hoog. Bij de jury was er ook genoeg discussie over wie er bij de eerste vier behoorden." Naast De Wéreld op de kop werden dat dus Vlinders van Maik & Kyra, Naachte Waachte van Koen & Ankie en Krèk wá'k wooi van Loss.

Ook de debutanten Maik van den Broek en Kyra Zegers behaalden dus succes met een tweede plek. "Het liedje is ontstaan bij CenterParcs", verklaart Van den Broek. "We hebben het lied daar samen geschreven. Het is binnen één dag ontstaan. Het nummer gaat over seizoenen. Wij vinden carnaval het vijfde seizoen buiten de vier seizoenen die er al bestaan." Zegers: "We waren beiden enthousiast en hadden zoiets van: daar gaan we werk van maken."

Uit de krant