Ook in Venray wordt  de bevrijding 75 jaar geleden uitgebreid gevierd.
Ook in Venray wordt de bevrijding 75 jaar geleden uitgebreid gevierd. Foto: archief Peel en Maas

Sir Kenneth George Mayhew bezoekt 75 jaar bevrijding Venray

Algemeen

Op vrijdag 18 oktober 2019 is het precies 75 jaar geleden dat Britse troepen na zware gevechten Venray, Ysselsteyn en Heide bevrijdden. Een historische en emotionele gebeurtenis die de gemeente Venray, samen met de vele vrijwilligers en alle inwoners van Venray gaat herdenken. Op 18 oktober wordt de officiële aftrap van 75 jaar vrijheid in Venray gegeven.

De gemeente Venray verwelkomt die dag een aantal bijzondere gasten, onder wie zes Britse veteranen die ondanks hun zéér hoge leeftijd de overtocht nog elk jaar maken om hun omgekomen kameraden te herdenken. John Sleep, Bernard Benson, Percy Lewis, Fred Lee, William Adams en Ronald Nolan doen dit al ruim 30 jaar lang.

Ook Sir Kenneth George Mayhew (1917) en zijn echtgenote komen speciaal voor deze herdenking naar Venray. Ken Mayhew was betrokken bij de bevrijding van Weert en vocht bij de Loobeek in de slag om Overloon en Venray, waar hij gewond raakte. Voor zijn heldendaden ontving Mayhew op 24 april 1946 de hoogste militaire onderscheiding in Nederland, hij werd benoemd tot ridder in de Militaire Willems-Orde.

De festiviteiten starten om 13.00 uur bij het Kevin van de Rijdtplantsoen (bij de Grote Kerk) onder begeleiding van Orkest Rooyal en een delegatie van Musikverein Eintracht Wetten 1897 e.V. Ken Mayhew zal daar samen met initiatiefnemer Martin van Els een herdenkingsboom planten.

Na deze ceremonie worden de veteranen met historische militaire voertuigen in een korte stoet naar het gemeentehuis gebracht. Daar volgt de ceremonie van het hijsen van de vlag door manschappen van de Luitenant-Generaal Bestkazerne uit Vredepeel. Een en ander wordt muzikaal begeleid door het koperensemble van het Fanfare Korps Nationale Reserve.

Het programma in het gemeentehuis wordt live uitgezonden door Peel en Maas TV.

Uit de krant