Afbeelding
Foto: Rikus ten Brücke

Patiënt Rooyse Wissel filmt stiekem in kliniek

Algemeen

Een patiënt van tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum heeft video's gemaakt in de kliniek en op YouTube geplaatst. De beelden zijn dinsdag online geplaatst. Het gaat om opnames die de patiënt stiekem heeft gemaakt met een telefoon en smartwatch. 'Dat de patiënt dat heeft kunnen doen, betreuren we', laat De Rooyse Wissel in een reactie weten.

Telefoons en smartwatches zijn, net als drugs, alcohol en wapens, verboden in de kliniek omdat ze het behandelklimaat verstoren. 'We doen er daarom alles aan om deze verboden spullen buiten de deur te houden. Dat doen we onder meer door een strenge toegangscontrole, het inzetten van drugshonden en het uitvoeren van (onaangekondigde) kamercontroles. Tegelijkertijd weten we dat het een illusie is om een kliniek 100 procent vrij van contrabande te krijgen. Omdat we een behandelkliniek zijn en geen gevangenis, mogen we bijvoorbeeld niet zomaar bepaalde controles uitvoeren. Bovendien zijn patiënten en hun bezoekers vaak zeer inventief en volgen de technologische ontwikkelingen (bijvoorbeeld steeds kleinere telefoons, red.) elkaar snel op.'

In de korte filmpjes van de patiënt wordt veel geïnsinueerd. Zo is er volgens de patiënt geen controle op de inname van medicatie, zou hij medicatie kunnen opsparen en inzetten als overdosis. 'Dit klopt niet. Er vindt controle plaats op inname van medicatie door mondcontrole en het periodiek meten van bloedspiegels', stelt de kliniek. Ook zijn in een aantal filmpjes messen te zien. Deze worden gebruikt tijdens het koken op de woonafdeling en tijdens kooklessen. Zowel tijdens het koken op de afdeling als tijdens de kooklessen is er altijd toezicht. Na iedere kookbeurt wordt gecontroleerd of alle messen terug zijn.

Uit de krant