Christian van Bommel met pijl, die symbool staat voor het toneelstuk Robin Hood, en kip.
Christian van Bommel met pijl, die symbool staat voor het toneelstuk Robin Hood, en kip. Foto: Rikus ten Brücke

Kakelverse nominaties

Algemeen

Of het een unieke combinatie is, weet hij niet. Bijzonder is de dubbelrol van Christian van Bommel uit Castenray wel. Hij is namelijk toneelregisseur en pluimveehouder. "Het is voor mij de ideale combinatie. Ik ben van huis uit pluimveehouder en daarnaast regisseer ik toneelstukken. Die hobby is wel flink uit de hand gelopen."

Door Willem Menting

Op zijn boerenbedrijf aan de Horsterweg in Castenray praat Van Bommel honderduit over zijn passie voor toneel. Zijn tomeloze inzet voor diverse toneelverenigingen leveren uiteindelijk diverse nominaties op voor de Aovend van 't Muulke op 20 september in het Munttheater Weert. De meest bijzondere nominatie is misschien wel die van meest opvallende jeugdvoorstelling. "We hebben met jeugdtoneelgroep Reuver ontzettend hard gewerkt aan Robin Hood. Dat daar uiteindelijk deze nominatie uit voortgekomen is, is natuurlijk erg bijzonder. Daar zijn we heel trots op. Het is een echte teamprestatie."

Van Bommel houdt 58.000 scharrelkippen in vier schuren

Andere nominatie die voortvloeit uit het toneelstuk Robin Hood is voor Bram Naus als Broeder Tuck. Hij is genomineerd voor de prijs meest opvallende man in een grote rol. Met toneelvereniging Setokids uit Sevenum sleept het team van Van Bommel ook drie nominaties in de wacht met de stukken 13 past midnight en Augustus 1965. De spanning voor de avond in Weert zit er bij Van Bommel al goed in. "We gaan met de complete jeugdtoneelgroep uit Reuver. Het is een gala en de dresscode is rood. Ik heb al tegen de groep gezegd dat ze dit waarschijnlijk maar een keer meemaken." Van Bommel, van huis uit al pluimveehouder, nam in 2005 zijn huidige boerenbedrijf in Castenray over. Inmiddels houdt hij 58.000 scharrelkippen in vier schuren. "Ik heb eigenlijk best veel vrije tijd. Het is wel erg intensief, want ik ben veel avonden weg."

Als Van Bommel in Castenray komt wonen, gaat hij bij de toneelgroep in het dorp. Na verschillende jaren merkt hij dat dat hij de diepte in wil. De pluimveehouder gaat een cursus volgen tot toneelregisseur. "Iedere donderdagavond volgde ik van 19.00 tot 23.00 uur een cursus. Nu ga ik met toneelgroep Reuver al het vijfde productiejaar in. Ik werd in Reuver alleen met jeugd. Daar haal ik meer voldoening uit dan met het werken met senioren, maar ook dat vind ik hartstikke leuk om te doen. Zo ben ik ook druk bezig met Toew 't Väöle schröwde. Dat is een voorstelling over Veulen van voor de bevrijding met onder meer toneel."

Toneelgevoel zit in de familie van Van Bommel. Zo deden zijn oma en tante aan toneel. "Ook mijn oudste zoon is door het virus gegrepen. Hij wil graag naar de toneelschool. Achteraf had ik dat zelf ook graag gewild, maar ik ben blij met de combinatie die ik nu heb gemaakt. Het was in mijn tijd ongebruikelijk om naar de toneelschool te gaan."

Het nieuwe toneeljaar is voor Van Bommel ook weer in volle gang. Ook de voorbereidingen op het nieuwe toneelstuk zijn al bezig. "Dit jaar hebben we het toneelstuk Flodder. Dat belooft weer een mooie productie te worden."

Uit de krant