Logo peelenmaasvenray.nl
Kapitein John Calder.
Kapitein John Calder. (Foto: eigen foto)

Gezocht: redder van kapitein John Calder

Het is 16 oktober 1944 en er wordt hevig gevochten in Venray, Overloon en omgeving. Ook de Britse kapitein John Calder strijdt tegen de Duitse bezetter. In de buurt van Venray raakt hij ernstig gewond aan zijn rechterbeen door een mortier. Het leven van Calder wordt gered door een dappere Venraynaar.

Zoon Tony Calder is, bijna 75 jaar na dato, een zoektocht gestart naar de redder van zijn vader. "Mijn vader vertelde nooit veel over de oorlog. Hij is helaas in 2001 overleden. Ik weet weinig van zijn periode in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik weet alleen dat zijn enkel er heel ernstig aan toe was. Het is een wonder dat hij zijn rechtervoet kon behouden. Dat is voor een groot deel te danken aan een Nederlander die hem redde. Mijn vader heeft altijd last gehad van de mortierscherven. Jaren later vonden ze nog steeds scherven tussen zijn kuit en in zijn enkel."

Volgens het verhaal van Tony Calder heeft de man met gevaar voor eigen leven John Calder zijn woning ingesleept. "Daar ben ik deze man erg dankbaar voor. Ik weet niet of de redder nog leeft, maar anders kom ik graag in contact met zijn familie. Ik wil hen bedanken voor deze heldendaad."

John Calder was kapitein van de commanding B Company of 1 Suffolk tijdens de slag om Overloon. "Mijn vader raakte gewond bij de Molenbeek. Volgens mij zat hij op dat moment wel in de buurt van Venray, maar het kan ook wat meer richting Overloon zijn geweest." Volgens Calder is zijn vader wel teruggegaan naar Nederland om zijn redder te vinden. "Hij ging in de jaren 50 terug naar Nederland om zijn redder te bedanken, maar ik weet niet of die poging is geslaagd. Het is zoeken naar een speld in een hooiberg, maar ik wil het wel proberen."

Calder hoopt dat er bij iemand een lampje gaat branden bij het lezen van dit verhaal. Reacties kunnen worden gemaild naar redactie@peelenmaasvenray.nl.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten