Kermismeester Joop Goossens bij de topattractie Fire Ball in opbouw.
Kermismeester Joop Goossens bij de topattractie Fire Ball in opbouw. Foto: Henk Lammen

Kermismeester staat te trappelen

Algemeen Fotoalbums

Venray | Gewapend met een spuitbus en mobiele telefoon holt Joop Goossens deze dagen over het kermisterrein in Venray. Als kersverse kermismeester is hij het vaste aanspreekpunt van de kermisexploitanten en hij zorgt er onder meer ook voor dat de veiligheid wordt gehandhaafd.

Door Willem Menting

Goossens staat voor zijn eerste kermis als kermismeester. Hij is de opvolger van Peter Gommans. "Ik ben al sinds 1998 betrokken bij het Venrayse centrum. Eerst als marktmeester en daarna ben ik eigenlijk steeds blijven hangen in verschillende rollen. In tegenstelling tot voorgaande kermismeesters ben ik niet in dienst bij de gemeente Venray, maar is gekozen voor een andere constructie. Het is wel druk nu, maar dat maakt het ook leuk." Goossens heeft dagelijks overleg met onder meer de gemeente, politie en de brandweer. "Alles moet natuurlijk veilig verlopen en goed overleg speelt daar een belangrijke rol in. Het moet ook dit jaar weer een gemoedelijke kermis worden."

Daarnaast controleert Goossens onder meer de maatvoering van de kermisattracties. Er zijn namelijk exploitanten die met grotere attracties komen dan aanvankelijk doorgegeven. "Dat moeten we dan corrigeren of op een andere manier oplossen. Het kan natuurlijk nooit zo zijn dat een brandgang wordt geblokkeerd door een attractie. We lossen het eigenlijk altijd in goed overleg op. De meeste exploitanten ken ik ondertussen goed, dus dat praat een stuk makkelijker."

Volgens de kersverse kermismeester verloopt de opbouw van de kermis voorlopig voorspoedig. "We hebben eventjes een probleem gehad met de Booster voor het gemeentehuis. De attractie was te groot, maar met wat schuiven hebben we dat probleem verholpen." Goossens kijkt onder meer erg uit naar de licht- en vuurwerkshow op dinsdagavond. Het vuurwerk is vanaf 22.30 uur te zien bij het gemeentehuis. "De vuurwerkshow wordt ontstoken op het dak van het gemeentehuis. Daar staat ook een brandwacht bij. Aansluitend vindt de lasershow plaats bij de schouwburg. Wat dit jaar wel leuk is, is dat er tijdens de vuurwerkshow dezelfde muziek wordt gedraaid bij alle attracties en kramen. Iedereen draait dan een tijdje klassieke muziek. Daar is Venray denk ik wel uniek in."

Dit jaar staan de pakwagens, de trailers waar de kermisattracties op worden vervoerd, voor het eerst op de Ambachtstraat. Volgens Goossens is dat geboren uit pure noodzaak. "Het parkeerterrein bij sporthal De Wetteling is te klein. De meeste exploitanten nemen twee woonwagens mee en om te voorkomen dat de pakwagens lukraak worden geparkeerd in Venray hebben we de Ambachstraat aangewezen als parkeerplek. Ze kunnen ook op de truckerplaats parkeren maar dat kost geld." Verschillende kermisexploitanten maken zich zorgen, omdat de Ambachstraat onbewaakt is. Daar heeft de kermismeester wat op bedacht. "De zorgen begrijp ik en daarom hebben we actie ondernemen. Ik heb contact gehad met een beveiligingsbedrijf. Er wordt extra goed en scherp gecontroleerd tijdens de kermisdagen."

Omdat Goossens al zo lang en in verschillende rollen bij de kermis betrokken is, ziet hij wel dat de kermiswereld aan het veranderen is. "De wet- en regelgeving is veel strenger geworden ook de informatievoorziening moet steeds beter worden. Daarnaast zijn veiligheid en geluid erg belangrijke discussiepunten. Ook de maatschappij verandert natuurlijk, maar in goed overleg is alles op te lossen. We gaan er gewoon weer een mooi feest van maken."

Deken Ed Smeets begint vrijdag 2 augustus om 13.00 uur met zegenen van de kermisattracties en kramen. Na de zegeningen wordt de kermis klokslag 15.00 uur geopend bij het gemeentehuis aan de Raadhuisstraat. De voorgaande jaren werd de kermis officieel geopend op het Gouden Leeuwplein, maar daar is dit jaar dus niet voor gekozen. Na het openingswoord van kermiswethouder Jan Loonen en de traditionele kanonsschoten van 't Zandakker Gilde St. Jan uit Venray is de kermis officieel geopend.

De nieuwste publiekstrekker van de Venrayse kermis is dit jaar Fire Ball. De attractie is voor het eerst te bewonderen op de kermis. Nieuw voor Venray zijn ook de Escaperoom en het Freak Circus. Daarnaast zijn ook Super Mouse, Powerdancer, Lunapark en de Turbopolyp weer te bewonderen op het Venrayse kermisterrein. De kinderkermis staat dit jaar op het Gouden Leeuwplein, maar ook elders in de Venrayse straten zijn kinderattracties te vinden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant