De martkstand (achter) van Frank van de Pavert, met ernaast het terras van Tikkie Anders.
De martkstand (achter) van Frank van de Pavert, met ernaast het terras van Tikkie Anders. Foto: Henk Lammen

Marktkraam of terras?

Algemeen Fotoalbums

VENRAY | De krimp van de weekmarkt in Venray is aanzienlijk, volgens marktkoopman Frank van de Pavert, tevens voorzitter van de MAC (marktadviescommissie in Venray). Met lede ogen ziet hij hoe horecaterrassen de plaats van kramen innemen. Maar Van de Pavert blijft strijden voor de zaak. "Gelukkig zijn er twee marktkooplui bijgekomen. Maar de horeca ziet mij tegenwoordig liever gaan dan komen. Het is er de laatste weken niet gezelliger op geworden."

Door Henk Baltussen

Van de Pavert komt al ruim veertig jaar naar Venray waar hij pal tegenover het Chinees restaurant op het Henseniusplein zijn tassen, riemen en andere lederartikelen te koop aanbiedt. Heel lang waren andere marktkooplui zijn directe buren. Voortaan is dat een terras.

"Ruim twee jaar terug stonden op maandag in Venray nog 37 kooplieden", weet Van de Pavert. "Onlangs telde ik er nog twintig. Een halvering bijna in zo'n korte tijd. In heel Nederland is krimp, maar Venray zit daarmee ruim boven het landelijke gemiddelde. De laatste weken zijn er twee kramen bijgekomen. Maar zoals vroeger zal het niet meer worden", denkt Van de Pavert die vooral het internet als een geduchte concurrent ziet.

"Tien jaar terug waren de verhoudingen tussen winkel- en marktverkoop respectievelijk 80 procent en 20 procent. Het aandeel van de markt is nu gedaald naar 5 procent. Dat draai je niet meer terug."

De gemeente Venray is op die krimp ingesprongen. Om lege plekken te voorkomen op het Schouwburgplein en Henseniusplein, waar sinds jaar en dag de Venrayse weekmarkt is, hebben burgemeester en wethouders onlangs besloten om meer ruimte te schapen voor de terrassen van de horecaondernemers.

Tevens is goed naar de brandweer geluisterd met het oog op de veiligheid. De hulpverleners moeten tussen de vaste terrassen van de horeca en randen van de pleinen genoeg ruimte (die is op 4,50 meter gesteld) hebben als de nood aan de man komt.

Door die minimum-afstand te hanteren kunnen er geen grotere marktwagens meer staan langs een deel van het Henseniusplein, tegenover horecagelegenheden als Tikkie Anders en Goesting. Op die plekken is het voor horecaondernemers door het collegebesluit mogelijk geworden hun terrasaanbod uit te breiden. Daar wordt inmiddels dankbaar gebruik van gemaakt.
Van de Pavert ziet die ontwikkelingen om verschillende redenen met lede ogen aan. "Op de eerste plaats was het MAC er niet bij toen met de verschillende partijen over uitbreiding van de terrassen werd gepraat. We waren niet uitgenodigd. Op die plaatsen waar nu tijdens de weekmarkt dus extra terrassen staan, mogen ook geen marktkramen meer staan. Terwijl dat met het oog op de eisen van de brandweer wel zou kunnen. Ik weet dat er kooplui zijn die daar willen staan. De plaatsen zijn ingepikt door de horeca. Begrijp me goed, ik heb niets tegen de horeca. Ze horen bij een weekmarkt, maar als het op oudste rechten aankomt, dan hebben die toch echt de marktkooplui."

Plek Van de Pavert voorbestemd als horecaterras

Van de Pavert staat met zijn twaalf meter lange marktkraam, direct naast het 'nieuwe' terras van Tikkie Anders. Op andere dagen, als Van de Pavert er niet is, zet Mark Deckers, uitbater van Tikkie Anders, op die plek de terrastafels en -stoelen neer. Elke maandag moet Deckers ze opruimen. Want de Bossche marktman geeft zijn plek niet op. "Dit is één van de mooiste plekjes. Hier blijf ik staan, zolang ik naar hier kom. Ik merk dat de horeca dat niet fijn vindt. Ik word er zelfs de laatste weken mee lastiggevallen. Dan vinden ze dat er een auto verkeerd sta, dat het laden en lossen niet volgens afspraak zou gaan. Dat wordt aan de marktmeester doorgegeven die dan meteen hier op de stoep staat. Het is treiteren, het levert mij stress op. Het is tegenwoordig minder fijn op maandag naar Venray te gaan."
De gemeente Venray hanteert in het geval Van de Pavert het zogenaamde uitsterfbeleid: mocht hij niet meer komen of met pensioen gaan, dan gaat die plek verloren voor de markt. Dan kan Deckers zijn terras 24-7 uitbreiden.

"Ik gun het Van de Pavert van harte", reageert Deckers op zijn marktbuurman. "Ik kan op dit moment maar een klein stukje extra terras exploiteren. Dat wist ik ook toen ik hier begon. Ik wacht het maar rustig af." Als bestuurslid van het Venray Centraal wil Deckers graag reageren op de uitspraken van Van de Pavert: "Hij houdt zich structureel niet aan afspraken en blokkeert bijvoorbeeld anderhalf uur de calamiteitenroute met zijn bus. Daar wordt Van de Pavert op aangesproken." Als VC-bestuurslid is Deckers niet blij met het besluit van het college om de weekmarkt voortaan om 16.00 uur te sluiten in plaats van 17.00 uur. "Zonder overleg met het centrummanagement hebben de marktlieden en de gemeente dat besloten. Eerder zijn de winkeliers op maandag twee uur eerder opengegaan, om 11.00 uur, en de markt zou tot 17.00 uur blijven. De gemeente kiest er dus voor niet te handhaven maar om toe te geven. Winkeliers overwegen serieus nu ook hun tijden aan te passen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant