Afbeelding
Paul Poels Fotografie

Brug 't Veunderke geopend in Blitterswijck

Algemeen

Wethouder Jan Loonen heeft maandagochtend in alle vroegte namens de stuurgroep Ooijen-Wanssum in alle vroegte de nieuwe brug in Blitterswijck geopend voor verkeer. Samen met één van de omwonenden onthulde hij tevens de naam van de nieuwe brug: 't Veunderke. Een bijzondere mijlpaal voor Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum en de inwoners van Blitterswijck.

De opening werd gevierd met een gezamenlijk ontbijt waaraan zo'n 75 gasten hebben deelgenomen. Ook kregen 200 passerende automobilisten, fietsers en voetgangers tussen 06.00 uur en 8.00 uur een ontbijtje aangeboden. Bij zonsopkomst verwelkomde wethouder Jan Loonen samen met het team van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum de eerste gebruikers van de brug met deze smakelijke verrassing. In augustus 2018 zijn de werkzaamheden aan de brug in Blitterswijck gestart. Nu, een klein jaar later, kan het eerste verkeer gebruik maken van de brug. De brug is een mooie nieuwe parel aan de lange ketting van werkzaamheden in het gebied Ooijen-Wanssum, vindt wethouder Jan Loonen. "De brug zorgt ervoor dat de omliggende dorpen bereikbaar blijven als de Oude Maasarm bij hoogwater weer mee gaat stromen. Dat gebied vormt straks een ideale klimaatbuffer; na de opening ontstaat tussen Ooijen en Wanssum een langgerekt, aaneengesloten natuurlint met bijzondere flora en fauna. En vanaf de brug heb je daar een prachtig zicht op." Dit nieuwe natuurgebied wordt vrij toegankelijk en biedt volop kansen voor recreatie.

't Veunderke: Beekvisjes en kikkers vangen Met een druk op de knop verscheen de naam van de nieuwe brug, geheel in stijl, op een tekstkar: ''t Veunderke'. In totaal reageerden 43 inwoners met 71 voorstellen waaruit deze naam werd gekozen. Bij de naamgevers roept ''t Veunderke' de associatie met het omliggende gebied op. Ze verwijzen naar weilanden en een nabijgelegen beek. "De plek achter het pand van Neel Meulenbeld  waar we vroeger beekvisjes en kikkers gingen vangen", aldus één van de inzendersDe betreffende woning draagt inderdaad ook de naam ''t Veunderke', waarschijnlijk een historische verwijzing naar een nabijgelegen bruggetje. Het woord  'vonder' betekent smalle planken oversteek.

Als de Oude Maasarm straks bij hoogwater weer met de Maas gaat mee stromen, dan zal het toekomstige natuurgebied vaker onder water komen te staan. Om ervoor te zorgen dat de woningen en bedrijven bereikbaar blijven, realiseert Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum drie nieuwe hoogwatervrije bruggen. De brug 't Veunderke is er hier één van. De brug is 132,5 meter lang en heeft dezelfde uitstraling als de Kweibrug in Ooijen. Met de beperkte hoogte en de transparante leuning past de brug perfect in het landschap. De stalen bekisting waarin het brugdek is gestort, is speciaal voor dit project gemaakt. De bekisting is ook gebruikt voor de aanleg van de brug in Ooijen. Het brugdek steunt op centrale pijlers met eenvoudige lijnen die in de schaduw van het dek bijna onzichtbaar worden. De prefab elementen voor de bastions zijn in een speciale kleur gemaakt zodat ze in het landschap opgaan

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant