Afbeelding
Foto: Jolijn van Goch

Van schuttersfeest naar Verbroederingstreffen

Algemeen Fotoalbums Video

Venray| "Het was een geweldige dag voor de schutterij." Dat meldt voorzitter Bernie van Lierop van schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray een paar uur na de afsluiting van de cultureel-historische dag, die zondag in het centrum van Venray werd gehouden. "De historische optocht, de straatparade, de uniformpresentatie en zeker de taptoe in de avonduren zorgden ervoor dat zowel de deelnemers als de bezoekers van het centrum genoten. Ja, de organisatie was veel werk, maar het was de moeite meer dan waard", klinkt het enthousiast uit de mond van Van Lierop.

In het centrum van Venray konden de mensen afgelopen zondag genieten van cultureel historisch erfgoed. Tal van schuttersgilden gaven een presentatie van wat het schutters- en gildewezen behelst. "De kleur, pracht en praal van de gildekledij, tegenover de militaire uniformeringen van de Limburgse schutterijen. De vendel- en muziekdemonstraties versterkten deze indruk nog meer en dat was ook de opzet van deze dag. Het was een prachtig schouwspel." De bezoekers konden tevens op de foto in schutterskledij en dankzij Foto Dom Melskens gingen de mensen naar huis met een foto in schutterskledij. "Hoewel van tevoren niet kon worden ingeschat of dit zou aanslaan, mogen we achteraf stellen dat dit een geweldig initiatief is geweest. Veel bezoekers gingen op de foto en kregen een uniek naslagwerk mee naar huis."

Één van de hoogtepunten was de uniformpresentatie van de Venrayse schutterij. "Binnen de schutterij was een uniformcommissie actief, die de uniformering voorbereidde, tekende, gesprekken met de leveranciers aanging en met een voorstel kwam naar de leden toe. De schutterij presenteerde zich in de bereden infanterie dragon 1848. Tijdens de uniformpresentatie bleek dat het publiek onder de indruk is van de nieuwe uniformering. In het bijzijn van de burgemeester, wethouders, de vervangend gemeentesecretaris, leveranciers, het Europees koningspaar, pers en veel publiek marcheerde de schutterij onder luid applaus het Schouwburgplein op. Een kippenvelmoment. Ja, we zijn als Venrayse schutterij nu helemaal klaar voor de toekomst."

Als dank richting de Venrayse gemeenschap werd als klapstuk de taptoe georganiseerd. Bernie van Lierop reisde hiervoor stad en land af om de beste (show)korpsen naar Venray te krijgen. Het publiek kon genieten van een mix van diverse muzieksoorten. Een trommel-en fluiterkorps, een trommelkorps, een drumfanfare, doedelzakken, percussionband, zang en dans kregen in het programma een plek. Alle korpsen marcheerden één voor één af. Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray sloot de taptoe af. Op de vraag van Van Lierop of de taptoe een jaarlijks terugkerend evenement moet worden, reageerde het publiek met een enthousiast 'ja'.

De cultureel-historische dag in combinatie met taptoe was voor de schutterij de opmaat naar een nog groter evenement. Op zondag 29 maart 2020 wordt in Venray een Internationaal Verbroederingstreffen georganiseerd in het kader van 75-jaar vrijheid. Voor meer informatie hierover mail naar info@zandakker.nl.

Foto: Schutterij t Zandakker Gilde Sint Jan Venray presenteerde zich zondag voor het eerst in haar nieuwe uniform. Foto: Jolijn van Goch.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant