De bruine eikenpage staat centraal in de IVN-wandeling op zondag 7 juli.
De bruine eikenpage staat centraal in de IVN-wandeling op zondag 7 juli. Persfoto IVN

Insectenwandeling: op zoek naar de bruine eikenpage

Algemeen

IVN Geijsteren-Venray houdt op zondag 7 juli  een insectenwandeling in de Boshuizerbergen, waarbij de deelnemers op zoek gaan naar de vrij zeldzame bruine eikenpage. De excursie start om 14.00 uur aan het einde van de Zuiderbergweg in Oostrum (nabij het voormalig waterpompstation). Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

Hoewel de bruine eikenpage bruin is, is deze dagvlinder familie van de blauwtjes. Het is een vrij zeldzame vlinder die lokaal voorkomt op de hogere zandgronden in het binnenland, de duinen en Zuid-Limburg. De waardplant is de eik en dan met name lage zomereikjes. De vliegtijd is van half juni tot begin augustus. In die tijd besteden deze vlinders veel tijd aan nectar drinken uit onder andere bloemen van braam, sporkehout, wilde liguster, jacobskruiskruid en koninginnekruid. De combinatie lage eikjes en overvloed aan nectarplanten is dan ook essentieel wil je deze vlinder vinden.

In het gebied Boshuizerbergen worden tijdens de wandeling ook andere interessante insecten niet ongezien voorbijgelopen worden, maar het zoeken naar de bruine eikenpage staat centraal.

Uit de krant