Herman Rutten (zittend) en Stefan Kuijpers, directeuren Vitelia.
Herman Rutten (zittend) en Stefan Kuijpers, directeuren Vitelia. Foto: Emile Beurskens, Vitelia

"Topjaar voor Vitelia"

Algemeen

De agrarische coöperatie Vitelia presenteert tijdens de jaarvergadering, begin juni, haar jaarcijfers aan haar leden. Over de resultaten is de directie positief.

"In 2018 beleefde Vitelia een topjaar", zegt Herman Rutten, financieel directeur bij Coöperatie Vitelia. "Als we terugkijken op het afgelopen boekjaar kunnen we concluderen dat we in de plantaardige én in de dierlijke sector onze afzet over beide bedrijven hebben kunnen verbeteren ten opzichte van 2017."

Vitelia Agrocultuur, dochter van Coöperatie Vitelia, is met zijn vestigingen in Hazerswoude-Dorp en Lottum een bekende leverancier van kennis en producten bij met name boomkwekers, rundveehouders, akkerbouwers, sier- en fruittelers. In 2018 overschreed Vitelia Agrocultuur voor het eerst in zijn geschiedenis de omzetgrens van 17 miljoen euro. Een  resultaat dat goed is voor een omzetstijging van 1,6 procent ten opzichte van 2017.

In de dierlijke sector is de coöperatie actief met Vitelia Voeders BV. In het voorbije jaar kende Vitelia Voeders een stijging in de afzet van ruim 12 procent en een omzetstijging van 15 procent in vergelijking met 2017. Dit  resultaat is bij Vitelia Voeders met name toe te schrijven aan een groei in de pluimveetak en een significante toename in de verkoop van grondstoffen vanuit de op- en overslaglocatie in de haven van Wanssum. Ten slotte schreef ook Vitelia Winkel zwarte cijfers en kende een omzetstijging van 5,6 procent in het afgelopen jaar.

De geconsolideerde omzet steeg daarmee tot bijna 163 miljoen euro en de winst steeg na belasting tot een bedrag van  2,9 miljoen euro. Een  resultaat waar alle betrokkenen trots op zijn. In de resultaatbestemming komt dit goede resultaat tot uiting doordat de ledenraad besloten heeft om wederom 1 procent aan certificaten op naam toe te kennen aan de leden. En  5 procent cashdividend uit te keren op reeds uitgegeven certificaten.  "Onze coöperatie is daarnaast continu bezig met vernieuwing op operationeel en organisatorisch vlak", vult Stefan Kuijpers, algemeen directeur bij Vitelia, aan. "Van en voor de leden - dat is en blijft het uitgangspunt - en dat is dan ook de reden dat wij dit jaar een verdere verdieping maken in het 'certificaten op naam'-systeem."

In juni krijgen leden van Vitelia namelijk de mogelijkheid om te handelen in certificaten van Vitelia, ook wel CeVi's genoemd. Een nieuwe dimensie in het kader van het eigenaarschap van de coöperatie. "Al met al bieden het financiële resultaat en de nieuwe ontwikkelingen een goede basis voor het nieuwe jaar.  De uitdagingen die daarbij op het pad van de coöperatie komen ziet Vitelia met vertrouwen tegemoet", besluit Kuijpers. 

Uit de krant