Haal je bloemenzaad op in het gemeentehuis.
Haal je bloemenzaad op in het gemeentehuis. Foto: archief Peel en Maas

Gemeente Venray helpt inwoners met vergroenen tuin

Algemeen

Hoe krijg je Venraynaren zover dat ze hun tuin groener maken? Door gewoon zelf bloemenzaad te gaan uitdelen. Dat gaat de gemeente Venray de komende week doen.

De hele week staat voor de gemeente Venray in het teken van het verder verduurzamen vergroenen van Venray. Zo deelt wethouder Carla Brugman maandagmiddag in het centrum van Venray flyers en bloemenzaad uit om inwoners te overtuigen de tuinen te vergroenen. De actie is een samenwerking van de gemeente Venray en Stichting Steenbreek.

Tijdens de week is in de publiekshal van het stadhuis bovendien een speciaal Operatie Steenbreek-hoekje ingericht, met bij- en vlindervriendelijke bloemenmengsels en handige tips voor een groene tuin onder het motto 'tegel eruit, plantje erin'.

Hoe minder tegels in de tuin, hoe kleiner de kans dat regenwater blijft staan. De overlast van water na forse regenbuien neemt daarmee af. Daarnaast zorgt groen voor minder hittestress bij warme zomerdagen: in versteende gebieden kan de temperatuur makkelijk zo'n vijf graden extra oplopen. "Door klimaatverandering krijgen we te maken met meer hevige buien en meer warme dagen. Met het vergroenen van onze omgeving, kunnen we de gevolgen van beide ontwikkelingen beter opvangen", vertelt Brugman. "Bovendien zorgt een groenere omgeving voor meer biodiversiteit. En dat spreekt ons als bijengemeente natuurlijk aan!"

Uit de krant