De begraafplaats in Ysselsteyn is qua oppervlakte het grootste Duitse oorlogskerkhof ter wereld. Foto: archief Peel en Maas/ Henk Lammen.
De begraafplaats in Ysselsteyn is qua oppervlakte het grootste Duitse oorlogskerkhof ter wereld. Foto: archief Peel en Maas/ Henk Lammen.

Bezoekerscentrum Ysselsteyn weer stap dichterbij

Algemeen

Het nieuwe bezoekerscentrum van de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn krijgt steeds meer vorm. Burgemeester en wethouders zijn akkoord met het aangepaste bestemmingsplan. In mei komt het voorstel in de gemeenteraad.

In de plannen krijgen de twee bestaande gebouwen gezelschap van een hoofdgebouw. Dat bezoekerscentrum herbergt de receptie (met een bemenste informatiebalie) en een leestafel voor de individuele bezoeker. Verder is er plek voor een klein museum, een ontvangstruimte met bescheiden horeca, werkruimte voor wetenschappelijk onderzoek en een studieruimte. Een multifunctionele ruimte voor lezingen, tentoonstellingen en educatieve programma's, een biblio- en mediatheek, kantoor- en vergaderruimtes completeren de indeling. De twee bestaande gebouwen krijgen een opknapbeurt. Een gebouw gaat dienstdoen als logeergebouw voor internationale vrijwilligers, die gedurende een jaar komen helpen, en als kantine en was- en kleedruimte voor het personeel en de overige vrijwilligers. Het tweede gebouw wordt garage, werkplaats en magazijn.

De initiatiefnemers, verenigd in de Stichting 'Vrienden van Ysselsteyn', willen met het nieuwe bezoekerscentrum meer en nieuwe typen bezoekers trekken. Naast de 'vaste' doelgroepen zoals de familieleden en schoolklassen mikken ze op wetenschappers en onderzoekers, toeristen en studenten, die  ook steeds vaker uit het buitenland komen. Met name de samenwerking met de Liberation Route Europe werpt hierbij zijn vruchten af. In 2017 werden er onder andere al Canadese, Amerikaanse en Engelse journalisten,600 Canadese studenten en de eerste Engelse Battlefield tours ontvangen. Al met al verwachten de initiatiefnemers dat het aantal bezoekers aan de begraafplaats in Ysselsteyn zal verdubbelen. Nu brengen jaarlijks ongeveer 30.000 gasten een bezoek aan het kerkhof.

De begraafplaats wordt een Toeristisch Overstap Punt (TOP). Een TOP is een knooppunt waar onder andere bewegwijzerende fiets- en wandelroutes samen komen.  Er zijn plannen om bestaande wandel- en fietsroutes aan te passen, zodat ze de begraafplaats aandoen.  Voor de  fietsers zijn daar fiets- en wandelkaarten, gratis wifi, een oplaadpunt voor e- bikes, fietsverhuur, kleine horeca en het huren van fietsen/tandems. Voor wethouder Martijn van der Putten (ruimtelijke ontwikkeling)  is 'Ysselsteyn' een unieke plek met unieke mogelijkheden. "Het verbindt verleden en heden, herinneren en herdenken van de oorlog met wat er nu in de wereld gebeurt. Het is een plek die we in Venray willen koesteren  en tegelijkertijd willen delen met iedereen."

De begraafplaats in Ysselsteyn is qua oppervlakte het grootste Duitse oorlogskerkhof ter wereld. De begraafplaats werd in 1946 aangelegd en wordt sinds 1976 door de Duitse oorlogsgravenstichting beheerd. In de Ysselsteynse bodem liggen bijna 32.000 oorlogsdoden.

Uit de krant