Op de Nederlandse markt is veel concurrentie tussen energieleveranciers. Foto: Energievergelijk
Op de Nederlandse markt is veel concurrentie tussen energieleveranciers. Foto: Energievergelijk

Stroom- en gastarieven Nederland onder hoogste Europa

Algemeen

De stroom- en gasprijzen in Nederland liggen fors boven het gemiddelde in andere Europese landen. Dat blijkt uit een analyse van Energievergelijk.nl, dat gebruikmaakte van cijfers uit de Household Energy Price Index (HEPI). Hierin werden 32 landen meegenomen.

In die index wordt ook duidelijk dat ons land in januari de hoogste stijging van de gemiddelde stroomprijs noteerde: 15 procent meer vergeleken met december 2018. Ook gas is 12 procent duurder geworden dan vorig jaar, wat de op een na hoogste prijsstijging in Europa betekende.

Gasprijs

De Nederlandse gasprijs ligt begin 2019 op gemiddeld 0,76 euro per kubieke meter. Slechts vier landen zijn duurder, namelijk Zweden (2,14 euro per m3), Zwitserland (1,03 euro), Denemarken (0,93 euro) en Italië (0,79 euro). Het gemiddelde in Europa ligt op 61 cent per kuub. Onze buurlanden zijn overigens een stuk goedkoper. In Duitsland betaalt men gemiddeld 56 cent per kuub. In België maar 55 cent. Volgens Koen Kuijper van Energievergelijk hebben Nederlandse huishoudens de hoge gasprijs vooral te danken aan de hoge overheidsheffingen: "In ons land bestaat 53 procent van de gasrekening uit energiebelasting en btw. In geen enkel ander Europees land is dit aandeel zo hoog", licht Kuijper toe.

Stroomprijs

Het stroomtarief ligt in Nederland op 0,23 euro per kWh. Dat is 28 procent hoger dan het gemiddelde in de rest van de onderzochte Europese landen (0,18 euro per kWh). Denemarken en Duitsland hebben het de hoogste stroomprijs in Europa, namelijk 0,31 euro per kWh. Dat komt wederom door de hoge belasting die wordt geheven op elektriciteit. In Denemarken betaalt men zelfs 61 procent belasting per eenheid stroom. De stroomprijs is verder afhankelijk van de brandstofprijzen en het transport en onderhoud aan het elektriciteitsnetwerk.

Overstappen

Op de Nederlandse markt is veel concurrentie tussen energieleveranciers. Het loont dan ook om energierijzen te vergelijken met behulp van een energievergelijker. Zo'n tool brengt de tarieven van verschillende energiebedrijven overzichtelijk in kaart. Overstappen van energie levert tot wel 450 euro per jaar op, zo blijkt uit marktonderzoek.

Uit de krant