Een twintigtal fietsers uit het Duitse Bonbruck arriveert donderdag 30 mei na zo'n 800 kilometer in Ysselsteyn. Foto: archief Peel en Maas.
Een twintigtal fietsers uit het Duitse Bonbruck arriveert donderdag 30 mei na zo'n 800 kilometer in Ysselsteyn. Foto: archief Peel en Maas.

'Bonbruck' fietst naar Ysselsteyn

Algemeen

Een twintigtal fietsers uit het Duitse Bonbruck arriveert donderdag 30 mei na zo'n 800 kilometer in Ysselsteyn. Dat gebeurt om de vriendschapsbanden tussen de twee dorpen verder te versterken.

Enkele tientallen Ysselsteynse fietsliefhebbers ondernamen al drie keer de tocht. Voor het eerst waagt zich nu een Bonbrucks fietsgezelschap aan de onderneming. De minder sportievelingen overbruggen de afstand met een bus. Zondag 2 mei staat de terugreis gepland. In het het Ysselsteyns Nieuwsblad wordt een beroep gedaan op de gastvrijheid van inwoners om de Bonbruckers onderdak te bieden.

Welk programma het Duitse gezelschap in Ysselsteyn krijgt voorgeschoteld, is nog niet bekend. In 2017 fietste een Ysselsteynse groep voor de derde keer naar Bonbruck, een Beiers dorp met zo'n 1200 inwoners noordoostelijk van München. De aanleiding dat de twee dorpen in 1964 vriendschapsbanden aanknoopten is bijzonder. Het initiatief voor de jumelage kwam van pastoor Hohl van Bronbruck en pastoor Janssen uit Ysselsteyn. De twee hebben elkaar in de Tweede Wereldoorlog leren kennen in concentratiekamp Dachau bij München. In het kader van de actie Verzoening over de graven heen, ontstond de dorpenband.

Uit de krant