Elly en Kees Oudshoorn voor het nieuwe gedeelte van de zorgboerderij. Foto: Henk Lammen
Elly en Kees Oudshoorn voor het nieuwe gedeelte van de zorgboerderij. Foto: Henk Lammen

Niets moet, veel mag

Algemeen

Kaketoe Charly tikt ongeduldig met zijn snavel tegen het deurtje van zijn kooi. Zijn schreeuw om aandacht wordt beantwoord door Elly Oudshoorn. Ze pakt de tropische vogel op en ze nemen plaats aan de keukentafel bij zorgboerderij Het Wapen van Oudshoorn in Oirlo. De vogel tovert een glimlach op het gezicht van Elly.

Door Willem Menting

Toch zorgt niet alleen de maagdelijk witte Kaketoe met gele hanenkam voor vrolijkheid. Na een periode van 10 jaar gedogen heeft de gemeente Venray eindelijk het bestemmingsplan gewijzigd en zijn de vergunningen toegekend aan de zorgboerderij. "Ik juichte toen het nieuws kwam. We kunnen eindelijk verder", vertelt Oudshoorn.

Op de zorgboerderij aan de Oirloseheide verblijven negen cliënten met een verstandelijke beperking. Het is een kleine groep die op veel persoonlijke aandacht kan rekenen. "We kunnen maximaal zorgen voor twaalf cliënten. Omdat we met een kleine groep werken, kunnen we iedereen genoeg aandacht geven. Sinds enkele jaren run ik de zorgboerderij samen met mijn man Kees."

De ontmoetingsruimte met keuken en zithoek is gevestigd in een oude varkensstal. Dat er jaren geleden varkens door de ruimte liepen, is niet terug te zien. Het geheel is flink verbouwd en meer vernieuwingen zijn op komst. Zo worden er vier appartementen gebouwd om ook opvang aan te bieden tijdens de avond en nacht. "Daar is ontzettend veel vraag naar", begint Elly. "Ik heb altijd met deze doelgroep gewerkt. Toen ik bij Dichterbij werkte, moesten er twee cliënten naar de dagbesteding. Die heb ik toen meegenomen naar onze boerderij in Oirlo. Mijn manager vroeg of ik een zorgboerderij wilde beginnen, die kans heb ik gepakt."

'Deze zorgboerderij is voor ons een droom die uitkomt'

Voor Kees is het een flinke overgang. Hij werkte 38 jaar bij de luchtmacht. Na tien jaar in Duitsland streek het stel met de kinderen neer in Oirlo. "Ik ging werken op de basis in Vredepeel en het was altijd onze droom om een boerderij te hebben. We konden daar de paarden voor onze dochters kwijt. Ik kon met vervroegd pensioen en het is erg dankbaar om met deze groep te werken. De overgang bevalt uitstekend. Ik kan de cliënten fysiek uitdagen met het zwaardere werk in de stallen. In de zomer gaan we vaak samen op de duofiets. Heerlijk om door de natuur te fietsen."

De dag begint bij Het Wapen van Oudshoorn met een flinke bak koffie. Daarna worden de klusjes voor de dag bekeken. Zo wordt er regelmatig hout gehakt en ook het land heeft onderhoud nodig. "We zijn redelijk gebonden aan het weer. In de zomermaanden houden we een moestuin bij, maar we zorgen ook voor onze dieren", vertelt Kees. De zorgboerderij heeft onder meer honden, katten, vogels, geiten, paarden, een ezel, konijnen en vissen. "Bij ons loopt alles door elkaar. Dat maakt het leuk. Als het weer tegenzit, kunnen we samen televisie kijken of muziek luisteren." Het stel komt oorspronkelijk uit Alphen aan de Rijn. Elly is helemaal op haar plek in Oirlo. "Ik had nooit verwacht dat we dit voor elkaar zouden boksen. Deze buitenkans is onze droom." Kees vult haar aan. "De cliënten dragen jou op handen. Dat is geweldig. Het geeft aan dat we goed bezig zijn."

Uit de krant