Aan de slag in de Paardekop bij Ysselsteyn.
Aan de slag in de Paardekop bij Ysselsteyn.

Natuurwerk in uitvoering

Algemeen

Al een tijdje geleden zijn er bomen in de Paardekop bij Ysselsteyn en in de Vliegveldbossen bij Vredepeel 'geblest': ze hebben een teken op de schors gekregen. Binnenkort gaan de werkzaamheden van start. Wat gaat er gebeuren in de bossen en waarom?

Eens in de zes tot negen jaar moet een bos worden uitgedund: de gemerkte bomen moeten verdwijnen om de anderen de kans te geven, waardoor ze sterker en gezonder worden. Ook valt er meer licht op de bosgrond, wat planten helpt om op te bloeien. De omgezaagde bomen worden verkocht.

Binnenkort komt de houthandelaar met groot materieel om een deel van de gemerkte bomen om te zagen en klaar te maken voor de verkoop. Dit zijn de loofbomen. Eind voorjaar, begin zomer komt hij terug om ook de gebleste naaldbomen te vellen. In de periode ervoor gaat de ecoloog van de gemeente nauwkeurig kijken of er in die bomen beschermde vogels broeden. Zit er en nest, dan zal de houthandelaar de boom met rust laten en zijn werk pas afmaken als de jongen zijn uitgevlogen.

De omgezaagde bomen, worden verkocht. Afhankelijk van dikte, rechtheid en soort wordt het hout verwerkt tot papier, plaatwerk, MDF, latten, planken of meubels. De opbrengst van het hout wordt op twee manieren besteed: aan het mogelijk maken van recreatie in de bossen en aan bosbeheer. Het kost nogal wat geld om de bossen gezond, veilig en zo gevarieerd mogelijk te houden. Dankzij de houtinkomsten kunnen er in het komende jaar maatregelen worden genomen voor natuurlijke verjonging en er kunnen nieuwe bomen worden aangeplant. Ook kan de gemeente met deze inkomsten weer de schapen inzetten om de natuurterreinen op een efficiënte manier in topconditie te houden.

Uit de krant