Het hout wordt tijdens de hakhoutdag op zaterdag 9 februari in Venray uit het bos gesleept door een paardenmenner en zijn trekpaard.
Het hout wordt tijdens de hakhoutdag op zaterdag 9 februari in Venray uit het bos gesleept door een paardenmenner en zijn trekpaard.

Hakhoutbeheer in Venray door mens en trekpaard

Algemeen

De Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL) houdt op zaterdag 9 februari voor enthousiastelingen een hakhoutdag in het grote boscomplex Boshuizerbergen in Venray. Wat deze hakhoutdag éxtra speciaal maakt, is dat het hout uit het bos gesleept wordt door een paardenmenner en zijn trekpaard, een bijzonder gezicht.

Deze dag zullen de deelnemers, voorzien van handgereedschappen, helpen met het zagen van bomen. Voornamelijk de Amerikaanse eik zal eraan moeten geloven. De Amerikaanse eik heeft de eigenschap zich massaal uit te zaaien en de inlandse zomereik te verdringen

IKL geeft uitleg en een (veiligheids)instructie. Ook het gereedschap en materialen zoals werkhandschoenen en veiligheidshelmen worden door IKL verzorgd. Rond de middag wordt er voor een eenvoudige lunch gezorgd. Omstreeks 15.00 uur wordt de dag gezamenlijk afgesloten en wordt het vrijkomende hout verdeeld onder de deelnemers. Het hout moet op lengte van de meegenomen aanhangwagens worden gezaagd (uitstekende boomstammen mogen niet worden meegenomen). Over de aanhangwagens moet een afdeknet worden aangebracht.

Meedoen aan deze hakhoutdag is gratis, maar vooraf aanmelden is noodzakelijk. Deelnemers ontvangen voorafgaand aan de dag een mail met de exacte locatieaanduiding. Aanmelden kan via www.buitenkrachtlimburg.nl of per mail: w.jansen@ikl-limburg.nl.

Deze dag wordt begeleid door IKL en is mogelijk dankzij de samenwerking met de Venray.

Uit de krant