Het gebouw aan de Kloosterstraat in Stevensbeek gaat na dit schooljaar dicht. Foto: Tom Oosthout.
Het gebouw aan de Kloosterstraat in Stevensbeek gaat na dit schooljaar dicht. Foto: Tom Oosthout.

Metameer sluit gebouw Kloosterstraat

Algemeen

Het vmbo-gebouw van Scholengemeenschap Metameer aan de Kloosterstraat in Stevensbeek, waar ook tientallen leerlingen uit Venray en omgeving onderwijs volgen, gaat na dit schooljaar dicht. Na de zomer krijgen alle leerlingen voortaan les in het hoofdgebouw aan de Stevensbeekseweg. "Het aantal leerlingen in Stevensbeek rechtvaardigt dat", legt directeur-bestuurder Berita Cornelissen uit. Gelijktijdig investeert Metameer in Stevensbeek de bouw van nieuwe vaklokalen, als antwoord op de groeiende vraag naar vakmensen op alle niveaus.

"De school wil niet koste wat kost twee locaties openhouden", legt Cornelissen uit. "Daarbij verandert het onderwijs. Metameer wil praktijkleren toevoegen aan de theoretische opleidingen. Scholen sluiten steeds meer aan op de talenten en leerbehoefte van de individuele leerling. Ook is er veel vraag naar vakmensen op alle niveaus, onder meer in techniek en zorg. Mavo- en havoleerlingen hebben groeiende behoefte aan meer praktijkleren. Theoretisch leren en praktijkleren komen bij elkaar. Metameer wil hier als vooruitstrevende en toekomstbestendige school in voorop lopen. Veranderingen vragen om verandering. We gaan het beroepsgerichte onderwijs in de regio daarom een flinke impuls geven."

Cornelissen noemt een tweede reden voor de samenvoeging: "Er worden al ruim vijftien jaar minder kinderen geboren in onze regio. En dus komen er minder leerlingen. In Stevensbeek hebben we twee locaties: aan de Stevensbeekseweg en aan de Kloosterstraat. Die laatste locatie is ooit geopend om het groeiende aantal leerlingen op te vangen. Maar in Stevensbeek past het aantal scholieren inmiddels weer in één gebouw. We kiezen voor onze hoofdlocatie aan de Stevensbeekseweg. Daar gaan we ook meteen vaklokalen van hoge kwaliteit inrichten voor de beroepsgerichte vakken, vergelijkbaar met de vaklokalen zoals nu aan de Kloosterstraat."

Door deze stap nu te zetten, blijft volgens Cornelissen geld dat voor onderwijs bedoeld is ook beschikbaar voor het onderwijs. "En besteden we het niet aan het openhouden van twee gebouwen." De gebouwen van Metameer in Stevensbeek zijn eigendom van de gemeente Sint Anthonis. In de plannen blijft Metameer jenaplan in Boxmeer buiten beschouwing. "Ons onderwijsaanbod blijft hetzelfde. Maar docenten die nu nog pendelen tussen Kloosterstraat en Stevensbeekseweg hebben straks meer tijd voor het onderwijs. Mentoren en vakdocenten zijn weer op dezelfde locatie en bereikbaar voor leerlingen en collega's. Dat past bij het thuisgevoel van Metameer."

In het vmbo-pand aan de Kloosterstraat zitten op dit moment 304 leerlingen, in het hoofdgebouw aan de Stevensbeekseweg 734. Het vmbo-gebouw aan de Kloosterstraat werd bijna tien jaar geleden geopend en staat op de plaats van het voormalige klooster Eymard Ville. Karakteristiek aan het schoolgebouw is de integratie van de oude kloosterkapel in het het pand. Wat de gemeente Sint Anthonis als pandeigenaar met het gebouw gaat doen is nog onbekend.

Uit de krant