Johan Vullings met de poster waarop de geplande optredens worden aangekondigd. Foto: Rikus ten Brücke.
Johan Vullings met de poster waarop de geplande optredens worden aangekondigd. Foto: Rikus ten Brücke.

Proeven aan americana

Algemeen

Als radiomaker haalt Johan Philipsen iedere dinsdagavond tussen 20.00 uur en 21.00 uur een vleugje Amerika naar Venray en omstreken. Philipsen draait dan in zijn programma op Omroep Venray liedjes uit het genre americana. De komende maanden staan op zondagmiddag enkele bands in De Witte Hoeve op het podium om de Amerikaanse muziek ten gehore te brengen.

Door Dennis Stiphout

Waar zijn liefde voor de Amerikaanse muziek vandaan komt? Het werd er thuis met de paplepel ingegoten, vertelt Philipsen in de zaal waar over ruim een week de Utrechtse band Color Changing Egg als eerste acte de présence zal geven van liedjes in het americana-genre. "Ik ben van huis uit een bluesliefhebber", aldus Philipsen. "Als programmamaker begon ik met bluesmuziek en later ook roots rock en southern rock. Zo ben ik een beetje in de americana-wereld terecht gekomen. Ik heb zo'n twintig jaar geleden contact gezocht met platenmaatschappijen aldaar en krijg vaak promotiemateriaal toegestuurd. Zij maken ook CD's met nummers. Ze blijven je bestoken met nieuw materiaal. Ik krijg zo'n tachtig tot honderd nieuwe nummers per week." Americana: de naam is gevallen. Het is een genre dat je in Nederland niet dagelijks op 3FM of Radio538 hoeft te verwachten. Philipsen toont zich een aardige kenner. "Het is eigenlijk een verzamelnaam die vijftien tot twintig jaar geleden is ontstaan. Het is een verstrengeling van nogal wat muziekstijlen. Je hebt invloeden van bijvoorbeeld country, blues en southern rock. Het is een leuke muziekstijl, want er wordt ontzettend veel meerstemmige zang en een heel breed scala aan instrumenten gebruikt.

Bij twee muziekpodia die enigszins in de regio liggen, was de muziek die Philipsen beschrijft vaak te horen: Cambrinus in Horst en Roepaen in Ottersum. "Zij hadden die muziek eigenlijk als een soort huisstijl, maar ze zijn er allebei mee gestopt." Het bracht een goede kennis - en tevens geluidsman bij Roepaen - van Philipsen, Willy Geurts, op een idee. "Hij vroeg aan me waarom ik de muziek uit mijn radioprogramma niet zou programmeren bij De Witte Hoeve. Het primaire idee is dus eigenlijk van hem afgekomen." Philipsen dacht er na eigen zeggen vierenhalve seconde over na en kwam toen tot de conclusie dat hij het wilde doen. Ook de eigenaar van De Witte Hoeve, Nen Vossen, was snel akkoord. "Eigenlijk zie ik deze winter en het voorjaar als een pilotproject", doelt Philipsen op de vier concerten die tot nu toe staan gepland. "Ik hoop dat de muziek een poot aan de grond krijgt in Venray en omgeving. In een groot gebied rondom Venray staat namelijk geen americana meer geprogrammeerd. Vandaar het idee om dat hier op te pakken en te kijken wat het wordt."

En zo wordt op zondag 20 januari de vierdelige reeks afgetrapt. Philipsen had er geen moeite mee om de bands te vinden. "In Nederland is het toch iets minder populair. In Amerika daarentegen is het aan de orde van de dag. Door toedoen van Ilse DeLange en Waylon is het hier wel populairder geworden. Hun nummer Calm after the storm, waarmee ze deelnamen aan het songfestival, is namelijk een americana-nummer." Via Facebook kreeg Philipsen al veel reacties op zijn initiatief om de americana-muziek naar Venray te halen. "Hier in de regio en ver daarbuiten hebben we met z'n allen veel connecties. Ik organiseer het evenement Hoeve Blues hier ook al vijftien jaar, dat is ieder jaar maar één keer. De pilot is voor mij geslaagd als er hier elk concert tussen de vijftig en honderd man zitten", aldus Philipsen, daarna nog snel iets toevoegend: "Meer mag natuurlijk ook." We vragen weinig entree, om het laagdrempelig te houden. De organisator eindigt positief. "Als het niet functioneert, houden we er gewoon mee op. Dan hebben we het in ieder geval geprobeerd. Zo simpel is het: even goede vrienden."
De optredens van wisselende bands vinden op zondagmiddag 20 januari, 31 maart, 7 april en 28 april plaats, telkens tussen 15.00 uur en 19.00 uur in De Witte Hoeve in Venray.

Uit de krant