Logo peelenmaasvenray.nl
Miny Boersma, voorzitter VPTZ (l.) en gespreksleider Leny Thielen (r).
Miny Boersma, voorzitter VPTZ (l.) en gespreksleider Leny Thielen (r).

Dialoogcafé over palliatieve zorg in Venray

VPTZ, vrijwilligersorganisatie in noordelijk Noord-Limburg voor palliatieve terminale zorg, is een club van ongeveer 35 mensen die gratis hulp bieden bij terminale zorg thuis. Omdat dit nog niet zo bekend is en het soms nog lastig is voor mensen om hierover te praten, nodigde gespreksleider Leny Thielen de voorzitter van VPTZ, Miny Boersma, als tafeldame uit tijdens het eerste dialoogcafé van 2019. Wie graag mee praat over dit onderwerp is van harte welkom op woensdag 9 januari.

"Vaak kiezen mensen, die weten dat ze zullen gaan sterven, ervoor om het in hun eigen vertrouwde omgeving te laten gebeuren", vertelt Miny Boersma. "Voor naasten is het zorgen voor een ongeneeslijke zieke een zware taak, niet alleen fysiek maar ook geestelijk. De vrijwilligers van VPTZ kunnen hulp bieden, als aanvulling op de zorg van familie en de reguliere zorg. Ze staan klaar ter ontlasting van de partner, de kinderen, de familie, in feite alle mantelzorgers. Door er gewoon 'te zijn' voor degene die gaat sterven zodat die niet alleen is, ook in de nacht. We gaan graag in dialoog over de behoefte aan dit vrijwilligerswerk. Over hoe mensen ertegen aan kijken om met overlijden en zorg voor stervenden bezig te zijn. Onze ervaring is dat iedereen met levenservaring en belangstelling voor anderen dit werk kan doen. Toch merken we ook dat veel mensen helemaal niet makkelijk over sterven praten en daarom dus zeker niet voor dit vrijwilligerswerk kiezen. Hoe zouden we dit beter bespreekbaar kunnen maken?"

Elke tweede woensdag van de maand is er een Dialoogcafé in Proeflokaal Goesting georganiseerd door de werkgroep Venray in Dialoog. Iedereen die graag deelneemt aan de dialoog, is vanaf 19.00 uur welkom in de ruimte boven het proeflokaal. De dialoog duurt van 19.30 tot 22.00 uur. Graag vooraf aanmelden via info@venrayindialoog.nl. Deelname is gratis. Proeflokaal Goesting stelt de ruimte beschikbaar en biedt de deelnemers gratis koffie en thee aan tijdens de dialoog.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten