Het gouden bruidspaar Erdogan en Trees Cadirci-Claessens uit Venray. Foto: Henk Lammen
Het gouden bruidspaar Erdogan en Trees Cadirci-Claessens uit Venray. Foto: Henk Lammen

Gouden bruidspaar Cadirci in Venray

Algemeen

Venray | Het ging lang niet altijd even gemakkelijk voor het Venrayse echtpaar Cadirci-Claessens, maar hun liefde overwon alles. Woensdag 21 november zijn ze vijftig jaar getrouwd.

Door Sven Poels

"Wij zijn een bijzonder echtpaar", stelt Erdogan Cadirci (78) bij de aftrap van het vraaggesprek. Als daarna de uitleg volgt, blijkt waarom: "Ik ben moslim, mijn vrouw Trees is katholiek. Dat was, zeker vijftig jaar geleden, niet vanzelfsprekend."

Erdogan groeide op in de Turkse wereldstad Istanboel, als zoon van een kapper. Na de militaire dienst wilde hij zijn vaders zaak niet overnemen, waarop hij in 1964 naar Nederland vertrok. "Via een uitzendbureau kwam ik bij Inalfa (metaalbedrijf uit Venray, red.) terecht. Ik wilde een auto en een blonde vrouw", blikt hij lachend terug.

Dat blondje vond hij niet, maar wel de vrouw van zijn dromen: Trees Claessens uit Venray, "een levendige meid met kort, bruin haar". Op 1 november 1964 kruisten ze elkaars levenspad. "Een vriendin van mij had een relatie met een Turkse jongen", vertelt Trees (nu 69). "Die gingen samen naar de bioscoop en vroegen mij mee." Behalve de film 'Fanny' zag ze daar ook Erdogan, die eveneens was meegekomen. "Een mooi menneke. Hij zag eruit als een kleine versie van Freddy Quinn (Oostenrijkse schlagerzanger en acteur, red.). De spraak was alleen wel een probleem. Communiceren ging met handen en voeten."

Het weerhield de twee er niet van om vaker af te spreken, al moest dat in het begin wel in het geniep. Trees: "Een Turkse jongen met een Venrayse meisje, vertel dat maar eens. Voor onszelf was het geen probleem, maar de buitenwereld dacht daar anders over." Inclusief de kerk. "Op 21 november 1968 zijn we voor de wet getrouwd, maar op 20 februari 1969 mocht dat pas voor de kerk. Daarvoor moesten we speciaal dispensatie aanvragen bij de paus." Erdogan heeft de weerstand, ook vanuit de Turkse gemeenschap, nooit helemaal begrepen. "Je wordt geboren als mens, niet als moslim of christen."

Liefde – met een beetje volharding – overwint uiteindelijk alles, zo bewijst ook dit bijzondere echtpaar. In 1971 werd zoon Erol geboren, een jaar later dochter Ülkü en in 1975 zoon Timur. Na 'omzwervingen' via de Helfrichstraat, Beethovenstraat en Foxtrotstraat woont het gelukkige stel sinds 2001 op de Patersstraat, in het gezellige centrum van Venray. "Tegenover het Henseniusplein, waar ik ben opgegroeid", aldus Trees, met nostalgie. "Ik prijs me nog elke dag gelukkig dat ik hier woon."

Ook Erdogan, voor intimi bekend als Ed, is na al die jaren gesetteld. Het oud-gemeenteraadslid bekleedde, net als zijn vrouw, veel maatschappelijke functies en is daarmee uitgegroeid tot een bekende Venraynaar.

De toekomst is ongewis, maar één ding weten de grootouders van vier kleinkinderen zeker: "We gaan in elk geval niet scheiden." Daarvoor hebben ze al te veel overwonnen.

Uit de krant