De rechtbank in Den Bosch. (foto: persfoto)
De rechtbank in Den Bosch. (foto: persfoto)

'Bekeerlinge Aïsha moet weer de cel in'

Algemeen

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt dan verdwijnt een 19-jarige Aïsha uit Wanssum achter de tralies. Het OM eiste in hoger beroep een gevangenisstraf van dertig maanden (waarvan 24 voorwaardelijk). De vrouw zou zich volgens het OM willen aansluiten bij ISIS in Syrië. Daarnaast heeft ze volgens het OM getracht om een terroristische aanslag te plegen in Nederland. Verder wil het OM dat de verdachte bijzondere voorwaarden krijgt opgelegd met een proeftijd van drie jaar, inclusief het dragen van een enkelband.

De verdachte werd op 19 december 2017 door de rechtbank in Roermond veroordeeld tot negen maanden jeugddetentie, waarvan een groot gedeelte voorwaardelijk. De rechtbank achtte alleen bewezen dat de vrouw voorbereidingen had getroffen om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. Het OM ging in hoger beroep. De officier van justitie had voor de rechtbank hetzelfde geëiste als de advocaat-generaal maandag voor het hof in Den Bosch.

Verdachte bekende in juni 2016 dat ze wilde afreizen naar Syrië om zich daar bij ISIS aan te sluiten. Door de AIVD is voorkomen dat ze uit Nederland vertrok. Twee dagen voor het geplande vertrek is de toen 17-jarige verdachte aangehouden. Daar heeft zij in strijd met de voorwaarden, tijdens de schorsing van de voorlopige hechtenis, contact gehad met een man uit Zuid-Afrika. Uit chatgesprekken blijkt volgens het OM dat zij met hem van plan was om een terroristische aanslag te plegen in Nederland. Iets waarvoor de rechtbank de verdachte vrijsprak.

Het OM ziet dat dus anders. Uit de gesprekken blijkt dat Aïsha om een plan vraagt om zo'n aanslag te plegen. "Verdachte en deze man zijn overeengekomen dat verdachte een bomaanslag zal plegen op een gebouw in Nederland", zegt de advocaat-generaal in zijn requisitoir. "Een aanslag die haar tot martelaar zou moeten maken zoals bedoeld in haar eigen gemaakte gedachtengoed van het gewelddadig jihadisme."

Gezien de ernst van de zaak, de persoonlijkheid van de dader en recente juridische uitspraken wil het OM de verdachte niet vervolgen via het jeugdstrafrechter. De advocaat-generaal vindt dat het normale strafrecht van toepassing moet zijn. "We hebben hier te maken met een serieuze en inmiddels volwassen vrouw, die geheel toerekeningsvatbaar is. Daarnaast is zij bereid (geweest) deel te nemen aan de gewapende strijd en wilde zij willens en weten een aanslag plegen en als martelaar sterven." Uitspraak is op 26 november.

Uit de krant