Jasper en Lies (73) van den Heuvel-Peters zijn 50 jaar getrouwd. Foto: Rikus ten Brücke
Jasper en Lies (73) van den Heuvel-Peters zijn 50 jaar getrouwd. Foto: Rikus ten Brücke

Gouden bruidspaar Van den Heuvel in Vredepeel

Algemeen

Jasper (76) en Lies (73) van den Heuvel-Peters zijn op vrijdag 9 november precies vijftig jaar getrouwd. De vonk sloeg ruim 55 jaar geleden over op de kermis in Bakel. Inmiddels is het stel al vijftig jaar gelukkig in Vredepeel.

Door Dennis Stiphout

Prachtige schilderijen in het huis van het echtpaar staan symbool voor belangrijke dingen in het leven van Jasper en Lies van den Heuvel. Aan de ene muur een schilderij van de familie, met de kinderen José, Miriam, Angela en Martien en de twaalf kleinkinderen, elders de foto van de boerderij die decennialang eigendom was van het stel en waar zoon Martien het nu voor het zeggen heeft. Jasper en Lies leerden elkaar 55 jaar geleden kennen op de kermis in Bakel: het geboortedorp van Jasper. Lies, destijds woonachtig in De Rips, zag het eigenlijk helemaal niet zitten om naar die kermis te gaan: "Op 1 september 1963 gingen we met een groep vriendinnen naar de kermis in Bakel. We kwamen daar eigenlijk nooit, gingen altijd naar Sint Anthonis of Gemert. Als je naar Bakel gaat, moet je namelijk door de Ripse bossen fietsen. Dat was heel erg eng. Op die kermis heb ik Jasper voor de eerste keer ontmoet. Ik had hem nooit eerder gezien. We hebben veel gedanst die avond en ik vond dat hij prachtige tanden had. Daar was ik meteen verliefd op." Die liefde was wederzijds en Jasper en Lies ontmoetten elkaar sindsdien iedere zondag. Vijf jaar later kocht Jasper een boerderij in Vredepeel, waarna het stel ging trouwen. Op 9 november 1968 gaven ze elkaar het ja-woord in de kerk in De Rips.

Ongeveer een jaar later werd de eerste dochter José geboren. Twee jaar later volgde Miriam en weer twee jaar later werd Angela geboren. Zoon Martien kwam vijf jaar later ter wereld. Wat na het huwelijk volgde, was een leven samen op de boerderij. Het was een wens van de destijds 26-jarige Jasper om een boerderij te kopen: "Het was altijd de planning geweest; niets anders. Boer willen worden moet in je zitten." Samen met Lies en zo nu en dan met hulp van de kinderen deed Jasper alle dagelijkse werkzaamheden op de boerderij: "De dagen begonnen met het melken van de koeien, waarna we de beesten voerden. Verder moest er overdag van alles op het land gebeuren, waarna we de koeien 's avonds rond 18 uur weer moesten melken. Als dat klaar was dan was de dag ongeveer om Dat heb ik tot aan mijn pensioen gedaan. Toen ik 65 werd heb ik het aan mijn zoon overgedragen." Dat hield niet in dat Jasper niet meer naar de boerderij omkeek. Sterker nog: hij is er nog iedere dag. "Om 7 uur 's ochtends loopt de wekker altijd af", aldus Jasper. "Ik doe de koeien en kalven voeren en ander kluswerk dat gedaan moet worden." Het stel verliet de boerderij veertien jaar geleden, om zich vervolgens in de huidige woning te vestigen. "Dat was toevallig ook op onze trouwdag", aldus Lies.

Tegenwoordig geniet het echtpaar van de kinderen, die allen in de buurt wonen, en twaalf kleinkinderen in de leeftijd van drie tot en met negentien. "Onze oudste dochter heeft drie zonen", legt Lies uit. "De tweede dochter heeft één zoon en twee meisjes, de andere twee kinderen hebben beiden drie dochters." Jasper: "We kaarten, ik doe af en toe jeu de boules en ben gek op koeien. Als er een show is, probeer ik erbij te zijn." Lies: "Ik zing in vier koren en wandel soms. Verder komen de kleinkinderen weleens logeren of passen we op." Zaterdag viert het stel hun gouden huwelijk tijdens een Heilige Mis uit dankbaarheid.

Uit de krant