Peter Ansinger juicht na het voltooien van de wandeltocht naar Santiago de Compostella.
Peter Ansinger juicht na het voltooien van de wandeltocht naar Santiago de Compostella.

Peter Ansinger: missie volbracht

Algemeen

Peter Ansinger volbracht onlangs de wandeltocht naar pelgrimsoord Santiago de Compostella. Na een lange voorbereiding liep Ansinger de 2400 kilometer in zo'n vier maanden.

Drie jaar geleden smeedde hij het plan om na zijn dienstverband als fysiotherapeut naar het noordwesten van Spanje te lopen. Ansinger zag het als het einde van zijn carrière. Er ging een grondige voorbereiding vooraf aan de tocht. "Ik heb mijn eigen route uitgestippeld. Ik heb de route gelopen via een GPS-track. Dat is een programmaatje, waarmee je de route vervolgens helemaal op je eigen manier kunt lopen." Ansinger startte in zijn woonplaats Leunen en liep vervolgens via Maastricht door de Ardennen naar Noord-Frankrijk. Bij Cluny stak hij over naar het westen, om daarna aan het zwaarste stuk van de tocht te beginnen: de Pyreneeën.

Daarna kwam Ansinger terecht op de hoofdroute richting Santiago de Compostella. Het was volgens de oud-fysiotherapeut een route met ups en downs. "De contacten met de mensen waren de leuke momenten, de regenachtige tijd en flinke heuvels in de Ardennen waren pittig. Net zoals de tocht over de Pyreneeën." De aankomst was een emotioneel moment voor Ansinger. "Het geeft een heel voldaan gevoel. We kwamen vroeg aan, dus toen was het nog niet druk. 's Middags was dat wel anders, toen was het plein helemaal vol. Gelukkig verdwenen we niet in de massa." Ansinger liet, symbool voor de afsluiting van zijn carrière als fysiotherapeut, ook wat na. "Een kunstmatige wervel van plastic die ik had en die op mijn bureau lag, heb ik daar achtergelaten. Dan zeg je: het is mooi geweest, ik sluit het nu af."

Uit de krant