Links op de foto Jeff Hewitt en rechts schrijver en documentairemaker Keith Taylor.
Links op de foto Jeff Hewitt en rechts schrijver en documentairemaker Keith Taylor.

Op zoek naar verhaal vaders

Algemeen

Keith Taylor en Jeff Hewitt bezoeken in het weekend van 14 tot 16 september Venray.

De reden is dat ze plaatsen in de omgeving willen bezoeken waar hun vaders verbleven in de Tweede Wereldoorlog. Beiden dienden bij 46 Royal Marine Commando. Keith heeft een boek geschreven over de opleiding en de periode in Normandië en is nu bezig met een tweede boek over de periode Normandië na Duitsland. Ook wil hij filmen om een documentaire te maken. Toen 46RMC in deze omgeving was, is Alec Harland verongelukt, verdronken vermoedelijk in de Molenbeek in Meerlo. Hij is daar begraven op een akker die eigendom was van Piet en Truus Poels. Alec is de enige van 46RMC die in Nederland is achtergebleven en is later herbegraven op het Engelse militaire kerkhof in Venray. Ook zijn er enkelen gesneuveld bij de oversteek van de Rijn. Zij zijn begraven op het Engels kerkhof in Reichswald bij Kleef.

Het programma ziet er, onder voorbehoud, als volgt uit:

14 september: aankomst Keith en Jeff in hotel De Witte Hoeve in Venray;

15 september: bezoeken aan de eerste begraafplaats van Alec Harland in Meerlo, Molenbeek, museum Oorlog en Vrede Blitterswijk , Engelse militaire begraafplaats Reichswald en de plaats waar de Amerikanen de Rijn overstaken in de omgeving van Kalkar;

16 september: bijwonen jaarlijkse herdenking Engels militair kerkhof Venray, een bezoek aan het graf van Alec Harland, het oorlogsmonument in Venray en het Kevin van de Rijdtplantsoen.

Uit de krant