workshop Percussie in het Wereldpaviljoen. Foto: Egon Notermans
workshop Percussie in het Wereldpaviljoen. Foto: Egon Notermans

SOS Meerlo-Wanssum steunt uitbreiding Wereldpaviljoen

Algemeen

De mondiale groep SOS-Meerlo-Wanssum heeft voor 2018 een nieuw project gekozen in de vorm van het Wereldpaviljoen in Steyl.

Tot nog toe koos SOS Meerlo-Wanssum de afgelopen 25 jaar kinderprojecten in de derde wereld met als doel om kinderen elders in de wereld te helpen en tegelijk bewustwordingsactiviteiten op touw te zetten in Meerlo-Wanssum. Toen de Floriade 2012 in Venlo werd gehouden, is op initiatief van SOS Meerlo-Wanssum de Stichting Wereldpaviljoen opgericht. Een jaar later kreeg het Wereldpaviljoen een permanent onderkomen in de voormalige drukkerij van het Missiehuis in Steyl. Doel is om kinderen en jongeren, maar ook volwassenen, kennis te laten maken met andere culturen. Dat gebeurt op een belevingsachtige wijze, waardoor de bezoekers bagage mee krijgen voor wereldburgerschap.

Het Wereldpaviljoen wil rond de jaarwisseling uitbreiden met een belevingscentrum Afrika/Ghana. In dit deel van het Wereldpaviljoen wordt vooral gewerkt met virtual reality. Bewustwording staat voorop. "Dat past precies in de visie van SOS Meerlo-Wanssum", legt voorzitter Dionne Boks uit Geijsteren uit. "Het is de reden dat wij hebben besloten om de realisering van het belevingscentrum Afrika/Ghana te ondersteunen met 10.000 euro. Het project van het Wereldpaviljoen sluit qua visie en doelstelling een-op-een aan bij de uitgangspunten van SOS Meerlo-Wanssum."

Het Wereldpaviljoen heeft momenteel één belevingscentrum Nicaragua. Middels een vlucht in een echte Fokker 50 komen de bezoekers bij de douane en vervolgens in het Nicaraguaanse stadje San Pedro. Daar is van alles te beleven. Basisscholen en de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs bezoeken het Wereldpaviljoen met klassen en krijgen daar een educatief programma dat aansluit bij het curriculum van het onderwijs. Daarnaast is het geopend voor bezoekers elke woensdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Bovendien wordt het Wereldpaviljoen ook veel bezocht door vrouwenorganisaties, ouderenorganisaties, vriendenclubjes en familiedagen.

Het Wereldpaviljoen is in oktober 2014 van start gegaan en werkt uitsluitend met vrijwilligers. Het nieuwe belevingscentrum Afrika/Ghana wordt begin volgend jaar geopend.

Uit de krant