Ervaringsdeskundige in dienst van MET ggz Richard Niessen (l) en centrumondersteuner Dave Ewals. Foto: Pauls Poels, Meerlo.
Ervaringsdeskundige in dienst van MET ggz Richard Niessen (l) en centrumondersteuner Dave Ewals. Foto: Pauls Poels, Meerlo.

Hulp voor verwarde mensen in centrum Venray

Algemeen

Venrayse winkeliers, horeca-exploitanten, zorginstellingen en veiligheidspartners gaan experimenteren met de inzet van een centrumondersteuner in het kernwinkelgebied van Venray. De centrumondersteuner biedt eerste hulp aan mensen met verward of onbegrepen gedrag, die zijn hulp nodig hebben, maar helpt ook ondernemers en klanten. Onderliggende boodschap van de samenwerking en de proef: iedereen is welkom in Venray.

De inzet van de centrumondersteuner gebeurt in het kader van een proef, waarvoor de winkeliersvereniging en de horeca uit het centrum, in Venray werkzame zorginstellingen, Venray Dementievriendelijk, het COA, gemeente en politie de handen ineen hebben geslagen. Het initiatief is afkomstig van ondernemersvereniging Venray Centraal. Voor de proef van een jaar hebben de partners subsidie ontvangen van ZonMw, de Nederlandse organisatie die innovatie en onderzoek in de gezondheidszorg financiert. ZonMW subsidieert de proef in Venray met 50.000 euro. 

Venray heeft weliswaar een historie van zorg voor geestelijke gezondheid, maar dat betekent niet dat iedereen weet hoe ze met mensen die verward of onbegrepen gedrag vertonen moeten omgaan. Bovendien zijn het niet alleen psychiatrische patiënten die soms verward zijn of overlast veroorzaken. Ook mensen met een verstandelijke beperking of dementerenden kunnen soms zorgen voor situaties waarvan winkelpersoneel of omstanders het lastig vinden om mee om te gaan. 

De centrumondersteuner is niet alleen aanspreekpunt voor de persoon, die verward is en ondersteuning nodig heeft, maar ook het aanspreekpunt voor andere klanten, die hun zorgen uiten over verward gedrag, maar zelf de betreffende persoon niet durven of kunnen aanspreken. Ondernemers in het kernwinkelgebied kunnen de centrumondersteuner inschakelen als een klant verward gedrag laat zien in hun winkel en zijzelf er niet in slagen om de klant aan te spreken of hulp te bieden. Hij is gastheer, aanspreekpunt en eerste hulp voor alle bezoekers, ondernemers en personeel.

De centrumondersteuner krijgt hulp van een ervaringsdeskundige. Richard Niessen is zo iemand, die zijn eigen ervaring nu inzet in dienst van MET ggz. "Het gaat allemaal om begrip voor elkaars situatie en gedrag. Mensen gedragen zich niet zomaar verward; er is altijd een oorzaak. Als we mensen niet op hun gedrag beoordelen, maar iedereen als mens zien, hebben we al veel gewonnen", zegt hij.

Onderdeel van de proef is ook een training Mental Health First Aid die ondernemers en anderen helpt om op de juiste manier op te treden als ze het gedrag van mensen niet begrijpen. Om de training te promoten, krijgen 25 centrumondernemers die gratis aangeboden. Burgemeester Hans Gilissen heeft de training gevolgd en kan die alleen maar harte aanbevelen.

Voor de uitvoering hebben de partners Secutor Security in de arm genomen. Het Venrayse beveiligingsbedrijf heeft veel ervaring binnen de zorgsector (ook forensische zorg en verslavingszorg). De centrumondersteuner van Secutor is 24 uur per week verdeeld over de openingstijden van de winkels in het centrum aanwezig. De eerste maand van de proef zal de centrumondersteuner overigens vaker in het centrum aanwezig zijn.

Uit de krant