Foto Jan Jeucken, Stichting de Laatvlieger
Foto Jan Jeucken, Stichting de Laatvlieger

Nacht van de vleermuis 2018

Algemeen

IVN Geijsteren-Venray en Stichting de Laatvlieger uit Horst nemen ook dit jaar weer deel aan de Nationale nacht van de vleermuis.

Deze activiteit start op vrijdag 24 augustus om 20.00 uur in gemeenschapshuis de Wis, Matthiasstraat 2 in Castenray. Na zonsondergang rijden de deelnemers naar de Kasteelvijver in Horst (eigen vervoer, parkeren bij 't Zoemhukske, Kasteellaan 3 in Horst). Deelname is gratis. Geadviseerd wordt om een goede zaklamp mee te nemen. De vleermuis is uniek: het is het enige zoogdier dat zelfstandig kan vliegen. Daarbij zijn vleermuizen zeer nuttig doordat ze grote hoeveelheden insecten verorberen. Op de kerkzolder in Castenray zit een kolonie laatvliegers, die deze ruimte gebruiken als kraamkamer. Dit is de grootste zomerverblijfplaats in Nederland. Omdat deze vleermuissoort op de rode lijst staat, wordt deze kolonie nauwkeurig bestudeerd door Stichting De Laatvlieger. Tijdens deze nacht van de vleermuis vertellen deskundige gidsen de deelnemers er van alles over. De activiteiten van de vleermuizen zijn live te zien door middel van infraroodcamera's. Buiten kunnen de deelnemers de uitvliegende laatvliegers horen en zien.

Enthousiastelingen kunnen na het uitvliegen van de laatvliegers (rond 21.15 uur) met de gidsen naar de kasteelvijver in Horst rijden. Hier zullen zeker nog andere soorten vleermuizen te zien en te horen zijn.

Uit de krant