Afbeelding

Vierdaagsedagboek Bas Litjens: "Ik heb genoten"

Algemeen

Vanaf een bomvolle Wedren in het centrum van Nijmegen is dinsdagmorgen de 102de editie van de Vierdaagse Nijmegen van start gegaan. Om 04.00 uur gaf de nieuwe marsleider Henny Sackers voor het eerst het startschot,waarna de 50-kilometerlopers massaal vertrokken. Ruim zeshonderd mensen hebben de eerste dag van het wandelevenement niet gehaald of zijn überhaupt niet gestart. Dat zijn er, ondanks het warme weer, minder dan vorig jaar. Deelnemer Bas Litjens uit Merselo houdt voor Peel en Maas iedere dag een dagboek bij. Zijn beleving van de eerste dag.

"Om 02.15 uur gaat de wekker. Lekker vroeg, de Vierdaagse Nijmegen kan voor mij beginnen. Vervolgens ga ik me klaarmaken voor 50 kilometer wandelen. Op de fiets is het zeven minuten naar de wedren. Samen met mijn vrouw Angela en schoonzus Conny (foto) zijn we prima op tijd. En staan vrijwel vooraan. Het wordt steeds drukker, na een half uur wachten worden we uit ons lijden verlost en klinkt het startschot. Het is een drukte van jewelste en ik moet flink tempo maken om voorin te zitten. Kan ik lekker vrijuit lopen.

Als ik eenmaal de Waalbrug over ben, begint het lekker te lopen. Na vijftien kilometer kan ik mijn tempo niet vasthouden. Na opnieuw vijftien kilometer pak ik mijn ritme weer op. Ik geniet van het publiek, de aanmoedigingen al zo vroeg op de ochtend. En de deelnemers om me heen. Als ik weer bij de lopers over 30 en 40 kilometer kom, gaat het als vanzelf. Soms moet ik door de berm om militaire groepen en politiekorpsen te kunnen passeren. Goedkeurende blikken en instemmende knikjes zijn mijn deel. Het wordt stilaan steeds warmer. De sproeiers langs de kant zijn dan ook een zegen. Opnieuw bij de Waalbrug heb ik nog een kilometer voor de boeg. Om 12.15 uur kom ik binnen, een mooie tijd voor de langste afstand van 52 kilometer. Op naar morgen, de dag van Wijchen, en de roze woensdag van 'slechts' 48 kilometer. Vanavond heerlijk de voetjes verzorgen, blaren prikken, een heerlijke douche en vroeg naar bed. De eerste dag, ik heb genoten."

Uit de krant