Bernie van Lierop werd geridderd door burgemeester Hans Gilissen. Foto: Hoedemaekers Venray.
Bernie van Lierop werd geridderd door burgemeester Hans Gilissen. Foto: Hoedemaekers Venray.

Ridder Bernie van Lierop

Algemeen

Bernie van Lierop (42) is aan de vooravond van Koningsdag benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Bernie van Lierop zet zich al jarenlang met hart en ziel in voor het behoud van de eeuwenoude gildegeschiedenis, het behoud van dit cultureel erfgoed en het doorgeven van de tradities aan volgende generaties. Hij doet dit niet alleen op lokaal niveau, maar ook op provinciaal, landelijk en zelfs op Europees niveau. Zo is hij al vanaf 2001 voorzitter van de Schutterij 't Zandakker Gilde St. Jan en vanaf 2013 algemeen secretaris van de Oud Limburgse Schutters Federatie (OLS). Hij heeft contacten gelegd met de Limburgse organisatie met de Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilde en de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus. Om de tradities van de Schutterswereld te behouden en door te geven, stond Bernie mee aan de wieg van het Kinjer OLS. Ook in het Europese verband van het interfederatieve jeugdoverleg is hij een graag geziene gast. Met de Schutterscombinatie Noord Limburg organiseert Bernie van Lierop elk voorjaar vier schietwedstrijden voor tien schutterijen als voorbereiding op het OLS.

Vanaf 2007 is hij redactielid van het Limburgs Schutterstijdschrift. Als correspondent vertegenwoordigt hij de schuttersbond Juliana en de OLS. Ruim tien jaar lang was hij secretaris, penningmeester en webmaster bij de Schuttersbond Juliana. Hij moest hiermee stoppen, omdat hij benoemd werd als algemeen secretaris OLS.

Naast zijn verdiensten voor het schutterswezen, is de Venraynaar politiek actief voor Samenwerking Venray in verschillende commissies en als raadslid. Naast deze activiteiten heeft Bernie van Lierop zich ingezet voor de Stichting Winterpret Venray, de Nobele Orde der Papegay Antwerpen, de medezeggenschapsraad en ouderraad van basisschool de Vlaswei, voor Jantje Beton, het Sinterklaascomité en carnavalsvereniging De Piëlhaan. Eerder ontving Bernie al de hoogste onderscheiding van het OLS 'Commandeur van de Rode Leeuw' en 'Commandeur van de orde van de Papegay Antwerpen'.

Uit de krant