De dammen die de bevers bouwen, zorgen voor een verhoogd waterpeil met natte landbouwgronden en soms ook natuurschade tot gevolg. Foto: archief Peel en Maas.
De dammen die de bevers bouwen, zorgen voor een verhoogd waterpeil met natte landbouwgronden en soms ook natuurschade tot gevolg. Foto: archief Peel en Maas.

Waterschap doodde bevers vanwege (dreigende) schade

Algemeen

In de periode januari t/m april 2018 heeft Waterschap Limburg vijftien bevers gedood. Dit was volgens het waterschap 'nodig omdat de dieren veiligheidsrisico's en natschade veroorzaakten en op enkele plekken zeldzame natuur aantastten'. Nu er jonge bevers geboren kunnen zijn, is het waterschap gestopt met het doden van bevers. Waarschijnlijk voor langere tijd, want vanuit Groot-Brittannië is een verzoek gekomen om beverfamilies over te nemen.

Het waterschap is onder meer verantwoordelijk voor het peilbeheer in de Limburgse beken. De dammen die de bevers bouwen, zorgen voor een verhoogd waterpeil met natte landbouwgronden en soms ook natuurschade tot gevolg. De oeverholen die bevers graven, veroorzaken verzakkingen van taluds, onderhoudspaden en zelfs dijken en wegen. Dit brengt risico's met zich mee voor de openbare veiligheid, voor bezoekers van een natuurgebied en voor medewerkers die met machines onderhoudswerk verrichten. Ingrijpen door het waterschap is daarom nodig.

In september 2017 stelde de provincie Limburg het Fauna Beheerplan Bever 2017-2020 vast. Dit plan biedt de mogelijkheid om, buiten kansrijke gebieden en onder strikte voorwaarden, bevers te doden die (dreigende) schade veroorzaken. Het waterschap heeft op 3 locaties in Limburg gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Eerst zijn andere, niet-dodelijke methoden geprobeerd, maar die bleken niet effectief, zoals het verlagen van dammen of het plaatsen van buizen door dammen. Verplaatsen van bevers naar andere gebieden was ook niet mogelijk.

In de Oostrumse beek (gemeente Venray) en de Neerpeelbeek (gemeenten Nederweert/Leudal) zorgde het verhoogd waterpeil door beverdammen voor natte akkers en schade voor agrariërs. Het waterschap maakte hier hoge kosten om dit te voorkomen. Daarnaast bestond hier het risico van ingezakte taluds, onderhoudspaden en wegen door de aanwezigheid van vele oeverholen. Dit bracht volgens het waterschap 'onacceptabele veiligheidsrisico's met zich mee voor wandelaars, automobilisten of onderhoudsmedewerkers'. Bij de Oostrumse beek zijn vier bevers gedood en bij de Neerpeelbeek drie.

Donderdag in nieuwsblad Peel en Maas meer informatie. 

Uit de krant